Hannes Cattebeke

Waarom Emir Kir de krakers uit het Gésu-klooster zette

Hannes Cattebeke Freelance journalist voor onder meer Knack

Burgemeester Emir Kir (PS) van Sint-Joost-Ten-Node zette als een baas 129 krakers uit het Gésu-klooster. Daarmee maakte hij vooral duidelijk waar zijn ambitie ligt: bij het minister-presidentschap van Brussel.

Als een baas. Zo zette burgemeester Emir Kir (PS) van Sint-Joost-Ten-Node gisteren voor dageraad de 129 overgebleven krakers uit het Gesú-klooster. De politiemacht rolde even met de spierballen, maar al bij al verliep de uittocht zonder incidenten. De beëindiging van een krakersactie kan maar beter goed voorbereid gebeuren.

De tegenstanders van de ontruiming protesteerden dat Kir niet bekommerd was om het verdere lot van de 91 volwassenen en 38 kinderen. ‘Laat staan dat hij zich zou bezighouden met de bewoners die in het weekend vóór de interventie al het hazenpad gekozen hadden.’

De resterende bewoners werden met bussen naar een sportzaal gebracht. Minstens honderd van hen lieten onmiddellijk daarna bij de gemeente een sociaal dossier opstellen. Allemaal zullen ze in de loop van de week een andere tijdelijke huisvesting krijgen, zo verzekerde de bevoegde ambtenaar gisterenavond. De gemeente Sint-Joost kan zelf een vijftigtal personen opvangen. Voor de anderen wordt elders een oplossing gezocht. Het klopt dus niet dat Kir – zoals sommige commentatoren vandaag beweren – gezinnen met kinderen zomaar op straat heeft gezet.

Voor diegenen die zich niet hebben aangeboden, wacht in veel gevallen een nieuw kraakpand. Maar zelfs zij zullen er nu niet slechter aan toe zijn. Want het Gesú-klooster was niet meer klaar voor een nieuwe winter. De ramen die nog niet ingegooid waren, zijn op één hand te tellen. ‘Binnen’ sliepen kinderen op doorweekte matrassen tussen de scherven en ander vuilnis. De walm uit de kapotte toiletten was nauwelijks te harden.

De bewoners hadden het Gésu-klooster zélf onklaar gemaakt: ze konden niet nog een winter blijven

De koperen elektriciteitsleidingen en stalen radiatoren die er hingen waren door de bewoners al langer gedemonteerd en verkocht. Van een conventie tussen de Zwitserse eigenaar en de tijdelijke bewoners was sinds de zomer van 2012 en de intrek van een honderdtal extra krakers geen sprake meer. De huidige bewoners slaagden er zelfs niet meer in om het vuilnis op de gepaste tijden op straat te zetten. Buren én bewoners klaagden steeds meer over drugsmisbruik, kleine criminaliteit en prostitutie, ook door minderjarigen.

Kir wil een beter onderkomen voor al die mensen, zo zegde hij achteraf op zijn persconferentie. Hij werd op hoongelach getrakteerd en kreeg bakken kritiek omdat hij halsoverkop tot de actie was overgegaan. Volgens de Brusselse staatssecretaris voor Huisvesting Christos Doulkeridis (Ecolo) waren ze aan het werken aan een oplossing. Dat klopt niet. De voorbije twee maanden was er geen overleg meer geweest. Bovendien wist iedereen die het dossier volgt al meer dan een jaar dat de toestand in het Gesúklooster niet lang meer kon duren.

De ontruiming van het Gesú-klooster heeft maar één reden, zo hoor je in PS-kringen: Emir Kir wil het minister-presidentschap van Brussel

Kir heeft de voorbije jaren als staatssecretaris en nu als burgemeester met zijn eigengereide aanpak weinig politieke vrienden gemaakt. Vandaar ook dat de toekomstige Brusselse burgemeester Yvan Mayeur (PS) zijn partijgenoot gisteren met de glimlach in de wind zette. De ontruiming van het Gesú-klooster heeft maar één bestemming, zo hoor je in die kringen: Kir wil het minister-presidentschap van Brussel. Dat hij het gisterenavond aandurfde om in het Nederlands in de studio van Terzake te gaan zitten om de uitzetting te verdedigen, bevestigt die ambitie.

In tegenstelling tot Mayeur is Kir iemand met een stevige electorale achterban. Beiden stonden vorig jaar elk in hun eigen gemeente op de derde plaats. Mayeur behaalde iets meer dan een derde van de voorkeurstemmen van zijn burgemeester en moest wachten tot Freddy Thielemans(PS) opzij ging. Kir overklaste zijn burgemeester en nam op de avond van de verkiezingen autoritair de scepter over. Hij heeft immers een duidelijk mandaat om een doortastend beleid te voeren. En in een gemeente als Sint-Joost-ten-Node of Brussel is dat geen overbodige luxe.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content