Waalse regering wil elektronisch stemmen afschaffen

02/07/15 om 17:25 - Bijgewerkt om 17:25

De Waalse regering heeft gevraagd om het elektronisch stemmen in Wallonië af te schaffen. De kritiek houdt onder andere problemen op vlak van democratie, transparantie en controle in.

Waalse regering wil elektronisch stemmen afschaffen

Paul Magnette (PS) © BELGA

De Waalse regering heeft de federale autoriteiten officieel verzocht om het elektronisch stemmen in Wallonië te schrappen, zo meldt minister-president Paul Magnette (PS). Eerder had minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) zich al bereid getoond die wens in te willigen, maar tot dusver had hij daarover geen officieel verzoek ontvangen.

Transparantie

De Waalse regering zal een door het parlement op 3 juni goedgekeurde resolutie doorspelen aan het federale niveau. Daarin wordt gevraagd om komaf te maken met elektronisch stemmen. Magnette wees opnieuw op de kritiek op elektronisch stemmen, dat volgens hem problemen oplevert op het vlak van democratie, transparantie, controle en het gebruik door sommige mensen.

Bovendien zijn er vaak pannes en bugs en kost het systeem veel geld, aldus de minister-president, die erop wees dat ook Nederland, Groot-Brittannië, Italië en Finland het systeem afwijzen of terugkomen op eerdere beslissingen daaromtrent. (Belga/WB)

Onze partners