VS-afluisterschandaal: Di Rupo verbiedt gsm’s op vergaderingen

Premier Elio Di Rupo (PS) © BELGA

Bij geheime vergaderingen moeten ministers van Elio Di Rupo hun gsm buiten de deur achterlaten. Zo wil de premier voorkomen dat zijn regering afgeluisterd wordt.

Terwijl in Frankrijk en Nederland ministers het bevel krijgen dure, gecodeerde mobiele telefoons aan te schaffen om te verhinderen dat ze worden afgeluisterd, beperkt de Belgische maatregel zich tot het inleveren van de gsm. Bij een top secret-vergadering vraagt Di Rupo zijn ministers hun smartphones in het bijkamertje te leggen. Dat schrijven Het Nieuwsblad en De Standaard.

Gsm inleveren

“Als er gevoelige informatie wordt besproken, gebeurt het inderdaad dat de eerste minister iedereen vraagt om zijn gsm in te leveren”, bevestigt een woordvoerder van premier Elio Di Rupo (PS). Al is ‘inleveren’ misschien een te sterke term. “Ze laten hun toestel gewoon achter in de kamer ernaast.” Welke andere veiligheidsmaatregelen de regering neemt om te verhinderen dat ze wordt afgeluisterd, wil het kabinet-Di Rupo om veiligheidsredenen niet bekend maken.

De Crem

Bij Defensie gaan ze wel verder dan af en toe de gsm in een bijkamertje achter laten wanneer er geheime informatie wordt besproken. Zo kreeg minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) bij zijn aantreden een hele uiteenzetting van de legerstaf over hoe hij veilig kan en moet communiceren. (Belga/TV)

Partner Content