VRT en De Standaard nemen PVDA+ niet op in de Stemtest: Voorzitter Mertens stapt naar de rechter

06/03/14 om 04:39 - Bijgewerkt om 06:19

Peter Mertens, voorzitter van PVDA+, pikt het niet dat zijn partij niet is opgenomen in de Stemtest van onder meer de VRT. Hij plant juridische stappen. "Dit is geen eerlijke race."

VRT en De Standaard nemen PVDA+ niet op in de Stemtest: Voorzitter Mertens stapt naar de rechter

PVDA-voorzitter Peter Mertens: niks opgezet met de Stemtest. © BELGA

"Een kwestie van democratie", zo legt Mertens zijn beslissing om naar de rechtbank te stappen uit in De Morgen. "Natuurlijk ben ik boos. De grote politieke partijen krijgen honderd meter voorsprong. Dat kun je geen eerlijke race noemen."

'Dit zal ons stemmen kosten'

VRT, RTBF, De Standaard en La Libre Belgique organiseren een grote stemtest, die kiezers vertelt in hoeverre de standpunten van de partijen overeenkomen met hun persoonlijke voorkeuren. PVDA+ is echter niet in de test opgenomen.

"De stemtest heeft een invloed op het stemgedrag. Dit zal ons stemmen kosten", voorspelt Mertens. PVDA+ overlegt momenteel met advocaten welke juridische stappen de partij zal ondernemen tegen de organisatoren. "PVDA+ laat dit niet zomaar gebeuren. Wij gaan knokken om in die stemtest te geraken", aldus Mertens.

Verkozenen

In een opiniestuk in De Morgen verdedigen de organisatoren hun beslissing. "Het is onmogelijk om alle partijen mee te nemen in een stemtest. Wij hebben ons gebaseerd op het feit of een partij verkozenen heeft in het parlement. Dat is het meest objectieve en transparante criterium", zegt politicoloog Stefaan Walgrave van de Universiteit Antwerpen. (Belga/TV)

Onze partners