VRT dreigt met algemene staking op 8 december

© Belga

Op maandag 8 december zal er waarschijnlijk een algemene staking zijn bij de VRT. De bedoeling is om de volledige programmering op radio en televisie van die dag te schrappen, ook de nieuwsuitzendingen.

Op maandag 8 december zal er allicht een algemene staking zijn bij de VRT. Dat zegt ACOD-vakbondman Luk Vandenhoeck. Het zou de bedoeling zijn om de volledige programmering op radio en televisie van die dag te schrappen, ook de nieuwsuitzendingen.

‘Evolutie niet in goede richting’

Volgens Vandenhoeck zal een grote VRT-delegatie donderdag meestappen in de nationale betoging die de drie bonden in Brussel organiseren. Dat zal op de werkvloer evenwel niet tot problemen leiden, verwacht hij. Op 8 december zouden de vakbonden bij de openbare omroep zich dan scharen achter de algemene staking die dan in Brussel zal plaatsvinden.

Er waren al acties in de maak uit protest tegen de aangekondigde besparingen bij de openbare omroep. “Of die acties ook uitgevoerd worden, hangt af van de directie”, zegt ACV-vakbondsman Servaas Le Compte. “We wachten op toenadering, maar het is niet in de goede richting aan het evolueren.” Dat bevestigt ook Vandenhoeck.

Vorige maand deelden de bonden bij de VRT al een eerste prik uit. Tussen twee programma’s werd op donderdag 9 oktober een mededeling getoond: “Personeel en vakbonden van de VRT verwerpen de besparingen van de Vlaamse regering”. De bonden kondigden toen al aan dat die actie nog maar het begin was. Wekelijks zitten de personeelsvertegenwoordigers en de directie van de VRT samen voor overleg. “Het water is nog erg diep”, zegt Le Compte daarover.

‘Moeilijke oefening’

VRT-woordvoerder Stijn Ombelets ontkent dat niet. “Besparingen zijn sowieso geen cadeau. Het gaat om een moeilijke oefening. Het is logisch dat die niet vlot verloopt”, zegt hij. “We weten dat er acties gepland worden en houden er rekening mee.”

ACV-Cultuur had ook een oproep gelanceerd om “creatieve acties” te bedenken. Volgens Le Compte kwamen tientallen suggesties binnen. “Op één na, iemand die geen acties wil, waren ze allemaal positief”, aldus de vakbondsman. Mensen stelden bijvoorbeeld voor om oude films of series te programmeren of in zwart-wit uit te zenden. Er is een actieteam opgericht om de plannen verder te bespreken.

De raad van bestuur bij de VRT ging vorige maand akkoord met een besparingstraject. De omroep zal het volgend jaar met 128,5 voltijdse equivalenten minder doen. Die maatregel wordt wel gemilderd door het feit dat er ook 39 mensen kunnen instromen om de digitale ambities waar te maken. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content