Vrouw verdient 28% minder dan man

© iStock

De discriminatie tussen mannen en vrouwen op de arbeidsmarkt gaat nog veel verder dan we zouden denken. Vrouwen moeten zich niet alleen tevreden stellen met een lager loon, ze zien ook een heleboel extralegale voordelen aan zich voorbijgaan. Dat blijkt uit een studie van SD Worx die Knack kon inkijken. ‘De loonkloof ontstaat al vanaf het moment dat een vrouw voor de eerste keer onderhandelt over haar loon.’

Het gemiddelde bruto maandloon van een vrouw bedraagt in ons land 2714 euro, tegenover 3408 euro voor een man. Het gemiddelde loon van een vrouw ligt daarmee 20 procent lager dan dat van een man. Dat blijkt uit een onderzoek van SD Worx dat Knack kon inkijken. Het HR-dienstenbedrijf dook daarvoor in 114.000 loongegevens van bedienden, directie- en kaderleden in de privésector. Arbeiders werden niet meegenomen in de oefening. De cijfers houden ook geen rekening met deeltijdse arbeid: elk deeltijds loon werd consequent omgerekend naar een voltijds equivalent. ‘Vrouwen werken veel vaker deeltijds dan mannen, wat automatisch een grote impact heeft op het uitgekeerde maandloon. Maar zelfs afgezien daarvan gaapt er een kloof van 20 procent tussen het gemiddelde maandloon van mannen en vrouwen’, zegt Christel Van Wouwe, manager Reward Data & R&D bij SD Worx.

En het verschil is nog spectaculairder wanneer ook extralegale voordelen – zoals de bedrijfswagen, maaltijdcheques, groepsverzekering en forfaitaire onkostenvergoeding – in rekening worden gebracht. Dan verdienen vrouwen zelfs 28 procent minder dan mannen. Vooral de bedrijfswagen is een mannenzaak: van alle bedrijfswagens in ons land heeft slechts 26 procent een vrouwelijke bestuurder. Verzamel honderd vrouwelijke bedienden op een parking en er zullen er amper zeven met een bedrijfswagen komen aangereden. Doe hetzelfde met honderd mannelijke bedienden en er staan al meteen 27 bedrijfswagens op de parking. Dezelfde oefening maar deze keer met vrouwelijke directeurs levert een parking op met 81 auto’s, terwijl op honderd mannelijke directeurs er 88 met een ‘salarisauto’ de parking oprijden.

Het volledige dossier met alle cijfers, de verklaringen en de mogelijke oplossingen leest u deze week in Knack.

Neem nu een supervoordelig abonnement op Knack

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content