Vrijdag duidelijkheid over wettigheid Operatie Kelk

12/08/10 om 16:58 - Bijgewerkt om 16:58

De Brusselse Kamer van Inbeschuldigingstelling doet dan uitspraak over de huiszoekingen bij de kerk.

Vrijdag moet duidelijk worden of de huiszoekingen in het kader van het gerechtelijk onderzoek naar seksueel misbruik in de kerk en een eventuele doofpotoperatie wettig zijn verlopen. De Brusselse Kamer van Inbeschuldigingstelling (KI) doet dan een uitspraak over Operatie Kelk.

Op 24 juni vielen speurders binnenin het aartsbisschoppelijk paleis en de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen, in de woning van kardinaal Godfried Daneels en bij de toenmalige commissie-Adriaenssens.

Dat gebeurde met veel machtsvertoon. De advocaat van het aartsbisdom formuleerde een aantal klachten en het Brussels parket-generaal trok het dossier enkele dagen na de huiszoekingen naar zich toe.

Het parket-generaal vroeg uiteindelijk aan de KI om zich uit te spreken over het feit of de huiszoekingen volgens de regels zijn verlopen. Vorige week vrijdag lichtten het parket-generaal en onderzoeksrechter Wim De Troy hun standpunt voor de KI toe. De huiszoekingen verliepen onder het bevel van De Troy.

De KI hield haar uitspraak in beraad en zou dat op 13 augustus doen. Dat werd donderdag bevestigd door het parket-generaal.

De KI kan beslissen dat het onderzoek gewoon kan voortgaan, maar ook dat een aantal onderzoeksdaden nietig zijn of een
aantal bewijselementen uit het dossier moeten verdwijnen. Ze zou ook kunnen beslissen dat een andere onderzoeksrechter het dossier moet overnemen.

Onze partners