‘Voor N-VA moet verbod op onverdoofd slachten in volgend regeerakkoord’

Ben Weyts © Belga

N-VA zegt niet in een volgende Vlaamse regering te zullen stappen als er in het regeerakkoord geen afspraken staan over een totaalverbod op onverdoofd slachten. Ook coalitiepartners CD&V en Open VLD willen af van het onverdoofd slachten, maar verkiezen de weg van de dialoog.

Ben Weyts, minister van Dierenwelzijn in de huidige regering-Bourgeois, zei op Radio 1 dat hij blijft vechten voor een totaalverbod op onverdoofd slachten. ‘Dat moet opgenomen worden in het volgende regeerakkoord, anders zal het zonder ons zijn’.

De N-VA’er sprak duidelijke taal in zijn reactie op de Brusselse plannen om vier mobiele slachtvloeren in te zetten bij het volgende Offerfeest, op 13 september, als alternatief voor de tijdelijke slachtvloeren (zie lager). In Vlaanderen is er al een verbod op onverdoofd slachten op die tijdelijke slachtvloeren, een verbod dat juridisch wordt aangevochten door moslimorganisaties.

Meerderheid

Weyts gelooft niet meer in de weg van de dialoog. ‘De dag dat er overleg gepland was, is er een nieuwe juridische actie tegen mij gestart. Dan stopt de dialoog natuurlijk. Ik heb al tal van alternatieven op tafel gelegd. Maar die wil men niet. Ik denk dat als je wil vooruitgaan, je naar een decretaal verankerde regeling moet gaan’.

N-VA-woordvoerder Joachim Pohlmann bevestigt aan Knack.be: ‘Op dit moment bestaat daar geen meerderheid voor. Ik kan nog geen uitspraken doen over de volgende regeringsonderhandelingen, maar wat mijn partij betreft zal zo’n verbod aan bod moeten komen en zullen er afspraken over gemaakt moeten worden.’

Dialoog

Weyts pleitte vorig jaar in de Commissie Dierenwelzijn van het Vlaams Parlement al voor een algemeen verbod op onverdoofd slachten op termijn, coalitiepartner CD&V was tegen.

De Vlaamse christendemocraten hameren op de dialoog met de geloofsgemeenschappen. ‘Ook wij zeggen tegen een alternatief voor het onverdoofd slachten: hoe sneller, hoe beter. Het spreekt voor zich dat het dierenwelzijn niet gebaat is bij slachten in een badkuip in een of ander achterkamertje,’ verduidelijkt CD&V-woordvoerder Steffen Van Roosbroeck aan Knack.be. ‘Maar de vraag is hoe? Volgens ons gebeurt dat nog altijd het best in overleg.’

Wetsvoorstellen

Woensdag buigt het Vlaams Parlement zich alvast over twee voorstellen van decreet rond zo’n verbod op onverdoofd slachten, een van Groen-parlementslid Hermes Sanctorum en een van Vlaams Belang-fractieleider Chris Janssens.

Het ziet ernaar uit dat het voorstel van Sanctorum wel de steun zal krijgen van SP.A, maar dat de meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open VLD de boot zullen afhouden. ‘Ik sta voor 100 procent achter de inhoud van dit voorstel’, zegt Jelle Engelbosch (N-VA) daarover in de Gazet van Antwerpen en het Belang van Limburg. ‘Maar de andere meerderheidspartijen zijn er niet voor te vinden. We hebben een regeerakkoord dat we respecteren. Daarom gaat onze partij dit niet goedkeuren.’

Ook bij CD&V gaan ze tegen het voorstel stemmen. ‘Wij willen eerst overleg met de geloofsgemeenschappen’, zegt Sonja Claes.

Bij Open VLD klinkt een soortgelijk geluid: ‘Wij zijn voorstander van een totaalverbod op onverdoofd slachten, maar er is ook nood aan een constructief en oplossingsgericht overleg met de betrokken geloofsgemeenschappen. ‘De eenzijdige manier waarop de minister het verbod op tijdelijke slachtvoeren in de zomer van 2015 heeft ingevoerd, heeft zeker niet bijgedragen tot een open en constructieve dialoog’, aldus Vlaams Volksvertegenwoordiger Gwenny De Vroe.

De Vroe vraagt ook om samen met de betrokken geloofsgemeenschappen alternatieven aan te moedigen die dierenleed uitsluiten. ‘Kijk bijvoorbeeld naar Denemarken, waar men gebruik maakt van elektronarcose.’ Bij elektronarcose worden dieren een tijdje bewusteloos, waardoor ze tijdens het slachten een minimum aan pijn ervaren.

De Vroe rekent er tenslotte op dat deze aangelegenheid ook op Europees niveau geregeld wordt. ‘Zo vermijden we delocalisatie van slachtingen, en creëren we eveneens duidelijkheid voor elke inwoner van de Europese Unie.’

Mobiele slachthuizen

Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) en staatssecretaris voor Dierenwelzijn Bianca Debaets (CD&V) kondigden aan dat de Brusselse regering bij het volgende Offerfeest vier mobiele slachthuizen zal inzetten in Schaarbeek, Anderlecht, Molenbeek en de stad Brussel, elk met een capaciteit van 800 schapen per dag.

Volgens de Europese regels is onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren onwettig. In ons land was Brussel nog het enige gewest zonder expliciet verbod. Volgens Debaets zijn de mobiele slachtvloeren ‘conform de Europese wetgeving’ en zijn ze bijvoorbeeld op het vlak van hygiëne vergelijkbaar met erkende slachtvloeren.

Toch gaat het Brusselse voorstel voor dierenrechtenorganisatie Gaia niet ver genoeg. Zo blijft het gaan om onverdoofde slachtingen met bijhorend dierenleed.

Tussenstap

Ook CD&V-politica Debaets is naar eigen zeggen voorstander van verdoofd slachten en wil graag ‘in dialoog met de gemeenschappen komen tot een definitieve oplossing’, zo zei ze op Radio 1.

‘Maar vergeet niet dat we van ver komen. We komen van een situatie waarbij dieren werden geslacht op een achterkoer of in een badkuip’, aldus Debaets. Debaets ziet de mobiele slachtvloeren daarom enkel als een ’tussenstap’. ‘Persoonlijk denk ik dat de alternatieven voor het slachten van een dier op het Offerfeest meer in de verf gezet mogen worden. Deze alternatieven zijn erkend door de moslimgemeenschap en hebben dezelfde waarde als het offeren van een dier’, zegt ze. Vooral giften kunnen een alternatief vormen voor de slachting. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content