VOKA: 'Belgische belastingbetaler krijgt weinig waar voor zijn geld'

05/10/13 om 10:42 - Bijgewerkt om 10:42

De Belgische overheid levert geen waar voor het belastinggeld dat ze ontvangt. Dat besluit VOKA, het Vlaams netwerk van ondernemingen, op basis van een studie.

VOKA: 'Belgische belastingbetaler krijgt weinig waar voor zijn geld'

© belga

VOKA gaf op basis van 44 indicatoren elk Europees land een score op honderd. Zweden krijgt met 73,4 de beste score, gevolgd door Zwitserland en Finland. Dat zijn volgens de werkgeversorganisatie landen die een goede omgeving bieden aan burgers en bedrijven, met goed onderwijs, veel investeringen in onderzoek en ontwikkeling, een goede levensstandaard, een sterk rechtssysteem en een hoge activiteitsgraad.

Zwakke Belgische score

België staat in de index op de dertiende plaats en moet alle buurlanden laten voorgaan. Zo staat Nederland op de zesde plaats en Duitsland op de zevende. Wat het arbeidsmarktbeleid betreft, staat België zelfs op de twintigste plaats van de 24 landen in de studie.

Weinig waar voor Belgisch belastinggeld

Volgens VOKA betalen de Belgen bijna zoveel belastingen als in een Scandinavisch land, terwijl daar slechts een zeer gemiddeld omgevingsklimaat en overheidsdienst tegenover staat. Van de buurlanden doet enkel Frankrijk het nog slechter. Om de achterstand op te vangen, moet de overheid minder belastingen heffen en tegelijk meer waar bieden voor het geld dat de burgers afdragen, besluit de vereniging van ondernemingen.

"Indien ze dat niet doet, blijft heel wat van de welvaart verspild in onnodige procedures, in mensen die niet meedoen aan het economisch leven en aan leerlingen die niet goed geschoold zijn", luidt het. (Belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners