Vlaanderen betaalt twee keer voor eigen gronden

Het Rekenhof en de Inspectie van Financiën hebben scherpe kritiek geuit op een operatie rond Aquafin-gronden, waarbij de Vlaamse regering twee keer betaalt voor dezelfde investering. De operatie kan bekeken worden als een budgettaire truc om de begroting op te smukken.

Het gaat om de verkoop van 72 rioolwaterzuiveringsinstallaties van de Vlaamse Milieu Maatschappij (VMM) aan de Vlaamse waterzuiveringmaatschappij Aquafin. De gronden worden voor 307,9 miljoen verkocht aan Aquafin, maar tegelijkertijd financiert de regering Aquafin voor de aankoop. Dat schrijft De Morgen.

Omdat alleen de VMM wordt opgenomen in de Vlaamse begroting, kan de Vlaamse regering de transactie als een opbrengst boeken, aldus de krant. Het kabinet van Vlaams minister van Begroting Philippe Muyters (N-VA) ontkent dat het gaat om een budgettaire truc.

Het Rekenhof haalt aan dat, door de manier waarop Aquafin de aankoop financiert, Vlaanderen in feite een tweede keer betaalt voor eerder verworven eigendom. Volgens de Inspectie van Financiën geeft Vlaanderen uiteindelijk meer uit door de gronden van eigenaar te laten wisselen dan dat er in het laatje komt. Het gaat telkens om adviezen.

Bedrijfseconomische logica

Bij Muyters spreekt men van “pure bedrijfseconomiche logica”. “Aangezien Aquafin de gronden in gebruik heeft, achtte de regering het beter dat die maatschappij ook eigenaar zou zijn van die terreinen”, aldus de woordvoerder van de minister.

Volgens LDD-fractieleiders Lode Vereeck bracht de verkoop in 2010 en 2011 307,9 miljoen euro op, maar kost de operatie tussen 2010 en 2031 minstens 578,4 miljoen euro.

“Deze Vlaamse regering klopt zich steevast fier op de borst dat ze een zeer zware budgettaire inspanning heeft gedaan door 2 miljard te saneren”, zegt Vereeck. “Maar deze eenmalige opbrengst is goed voor maar liefst 15,4 procent van de totale inspanning, dat is allesbehalve structureel.” (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content