Vlaamse regering vergadert met onderwijsvakbonden

03/06/13 om 15:06 - Bijgewerkt om 15:06

Kris Peeters, Pascal Smet en Geert Bourgeois zitten samen met de grootste onderwijscentrale van het land over de hervorming van het secundair onderwijs. N-VA voelt zich gesterkt door de kritiek van de vakbond.

Vlaamse regering vergadert met onderwijsvakbonden

© Belga

De Vlaamse regering heeft een vergadering met de onderwijsvakbonden over de hervorming van het secundair onderwijs. Naast Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) nemen ook minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) en N-VA-viceminister-president Geert Bourgeois aan de vergadering deel. De partijen die de Vlaamse regering vormen, CD&V, SP.A en N-VA, zoeken nog altijd naar een akkoord over de onderwijshervorming. N-VA is het niet eens met de voorstellen van minister Smet. Maandagmorgen liet ook de christelijke onderwijscentrale (COC) zich kritisch uit over de plannen. De discussie zet de Vlaamse regering danig onder spanning.

Daaruit leidt N-VA af dat er in Vlaanderen geen draagvlak is voor de onderwijshervorming van minister Smet. De N-VA voelt zich immers gesterkt door de kritiek van COC, de grootste onderwijsvakbond in Vlaanderen, blijkt uit verklaringen voor het N-VA-partijbestuur maandag.

Het wegwerken van de schotten tussen ASO, TSO en BSO is van een de krachtlijnen uit Smets hervormingsplan. De Wever zei afgelopen weekend nog eens dat hij het ASO alvast niet wil afschatten, omdat dat goed werkt. Ook SP.A-voorzitter Bruno Tobback liet weten dat niemand dat voorstelde.

"We hebben al het allerbeste onderwijs, voor alle leerlingen. We zouden beter luisteren naar onze talrijke leraars en ouders", zei N-VA-partijvoorzitter Bart De Wever. "De kracht van verandering is de kracht van verbetering. Tene quod bene (behoud wat goed is)", zei De Wever aan de VRT-radio.

Bourgeois: 'Bestaande schotten vervangen door andere heeft geen zin'

N-VA-viceminister-president Geert Bourgeois wees naar de brief die het COC naar de Vlaamse regering heeft geschreven. "De schotten die nu bestaan vervangen door andere heeft geen zin", zei Bourgeois. Zondagavond bevestigden de drie voorzitters van de coalitiepartijen CD&V, SP.A en N-VA bij Vlaams minister-president Kris Peeters dat ze de zoektocht naar een akkoord niet staken. De kabinetten van de drie partijen proberen het overleg maandag terug vlot te trekken.

Voorlopig gebeurt dat via afzonderlijke contacten. Wanneer de voltallige Vlaamse regering terug rond de tafel gaat zitten, is nog niet duidelijk. Woensdag is er in het Vlaams Parlement een actualiteitsdebat gepland. (Belga/SD)

Onze partners