Vlaamse katholieken willen dat kerk meer begrip toont voor homoseksuele relaties

04/02/14 om 16:32 - Bijgewerkt om 16:35

Een grote meerderheid van de geëngageerde Vlaamse katholieken vindt dat de leer van de Katholieke Kerk over het huwelijk en seksualiteit moet veranderen.

Vlaamse katholieken willen dat kerk meer begrip toont voor homoseksuele relaties

Kerk © BELGA

De leer van de Katholieke Kerk over het huwelijk, het gezin en seksualiteit moet op belangrijke punten grondig veranderen, zo vindt een grote meerderheid van geëngageerde Vlaamse katholieken. Ze dromen van een Kerk die allen verwelkomt, zo blijkt uit een enquête die de KULeuven bij Vlaamse 'kerkelijk geëngageerden' afnam over hun visie op de kerkelijke gezinsleer. Dat meldt het christelijk opinieweekblad Tertio.

Van de ondervraagden wenst 84,2 procent duidelijke of ingrijpende veranderingen in het standpunt over contraceptie. Voor echtscheiding en hertrouw ligt dat percentage op 80,4 procent.

Homoseksualiteit

Daarop volgt de vraag naar verandering in standpunten over homoseksualiteit (74,9 procent) en over ongehuwd samenwonen (72,3 procent). Volgens de onderzoekers heeft een grote groep kerkbetrokken mensen moeite met de kerkelijke kijk op thema's die vaak op de korrel worden genomen in de publieke opinie.

Niet enkel vinden deze mensen dat de leer over een aantal gezinsthema's best zou veranderen, tegelijk geven ze aan dat ze in hun pastorale praktijk die wijziging al hebben doorgevoerd. "Ze zeggen zelf reeds uit te voeren wat ze hopen dat verandert."

Bijna driekwart van de bevraagden droomt van een Kerk die mensen in hun relatievormen en gezinssituaties gewoon welkom heet en hun keuzes positief ethisch beoordeelt. De onderzoekers stellen dat hun enquête het beeld doorbreekt van klassiek denkende kerkelijk geëngageerde mensen, dat vaak in de publieke opinie leeft.

Vaticaan

Het onderzoek van de Leuvense universiteit gebeurde in opvolging van de bevraging die het Vaticaan momenteel uitvoert in voorbereiding op de bisschoppensynode over het gezin, dit najaar in Rome.

Kerk & Leven, het parochieblad, brengt eveneens de analyse van die bevraging, die Kerk & Leven en het Franstalige "Dimanche" eerder verspreidden. Daarop antwoordden 440 groepen uit parochies en bewegingen.

De bevraging toont aan dat er een spanning bestaat tussen enerzijds de wens een open, onthalende Kerk te zijn, en anderzijds de kerkelijke leer inzake huwelijk en seksualiteit. Een groot deel van de respondenten verlangt dat de Kerk meer begrip zou tonen voor homoseksuele relaties en - meer nog - voor kinderen in lesbische relaties. Maar voor de uitbreiding van het huwelijk naar homoseksuele paren is daarentegen weinig begrip. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners