Visfraude in Brusselse restaurants

Tonijn. © iStock
Dirk Draulans
Dirk Draulans Bioloog en redacteur bij Knack.

Een derde van de vissen in Brusselse restaurants is fout gelabeld.

De consument krijgt in Brusselse eetgelegenheden geregeld een andere vis voorgeschoteld dan hij heeft besteld. En het is zo goed als altijd een goedkopere soort. Dat schrijven bioloog Filip Volckaert van de KU Leuven en zijn collega’s in Food Control. Ze analyseerden 280 visschotels uit Brusselse restaurants en sushibars, en bepaalden de ware aard van de geserveerde vis door middel van DNA-analyse.

In een derde van de gevallen was de vis fout gelabeld. Vooral tonijn, kabeljauw en tong werden vervangen door andere vissoorten, waaronder koolvis, nijlbaars (een gekweekte zoetwatervis) en pangasius (een gekweekte katvis). De grootste afwijkingen werden ironisch genoeg genoteerd in kantines van de Europese Unie, terwijl die net inspanningen levert om zowel vissoorten als consumenten te beschermen.

Met twee collega’s publiceerde Volckaert in Global Change Biology dan weer een analyse van de te verwachten effecten van de klimaatopwarming op populaties van tong in de Noordzee. Jonge tongen drijven mee met zeestromingen tot ze terechtkomen in zogenoemde kinderkamers, waar de omstandigheden voor opgroeien gunstig zijn. In het algemeen zullen er meer jonge tongen in die kinderkamers terechtkomen, maar in functie van de plaats zullen er grote verschillen in de populatieontwikkeling zijn. Voor het Belgische deel van de Noordzee ziet het er niet goed uit: het jongetongenbestand zou er meer dan halveren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content