Vervotte wil geen toeslag voor binnenlandse treintickets

27/08/10 om 18:12 - Bijgewerkt om 18:12

Volgens de socialistische spoorvakbond bestudeert de NMBS ook een assistentietoeslag voor binnenlandse treintickets.

Voor ontslagnemend minister van Overheidsbedrijven Inge Vervotte (CD&V) kan er geen sprake van zijn dat de NMBS ook een persoonljke assistentietoeslag zou opleggen bij de verkoop van tickets voor binnenlands vervoer.

Dat liet ze vrijdag weten in reactie op de socialistische spoorvakbond ACOD-Spoor, die beweert dat de NMBS een dergelijke maatregel bestudeert.

De NMBS voerde een week geleden een toeslag in van 7 euro voor tickets voor buitenlands treinverkeer die aan de loketten worden gekocht. Mensen die hun tickets online reserveren, moeten het extra bedrag niet betalen.

De maatregel leidde tot heel wat commotie en enkele vakbondsacties. Vakbonden en directie zaten vrijdag over de zaak bijeen.

De bonden vragen dat de toeslag wordt ingetrokken, maar volgens Jos Digneffe van ACOD-Spoor ging de directie enkel akkoord met de oprichting van een werkgroep. In afwachting wordt de maatregel niet opgeschort.

Binnenlands treinverkeer

Volgens Digneffe werd een nieuwe stakingsaanzegging ingediend voor de internationale verkoopdiensten. Acties zijn mogelijk vanaf 6 september.

Volgens hem bestudeert de NMBS ook de invoering van een toeslag voor binnenlandse treintickets. Tickets aan de loketten
zouden 50 tot 75 eurocent duurder worden dan aan de
automaten of via de onlineverkoop.

In een reactie liet Vervotte vrijdag weten dat ze een dergelijke maatregel niet zou aanvaarden.

Het binnenlands reizigersverkeer is een zaak van openbare dienstverlening waarover de verplichtingen van de NMBS vast liggen in het beheerscontract. Een toeslag zou daar tegen ingaan.

Het internationaal reizigersverkeer is een andere zaak, aldus Vervotte. Dat behoort niet tot de openbare dienstverlening en is een zuiver commerciële activiteit waarover de overheid geen zeggenschap heeft.

Onze partners