Veroordeelde terroristen ‘Bloed Bodem eer en Trouw’ krijgen hun wapens terug

BBET-kopstuk Thomas Boutens (midden) voor de rechtbank in Kortrijk in 2006. © BELGA

Het gerecht geeft enkele leden van de extreemrechtse groep Bloed Bodem Eer en Trouw hun wapens terug. Dat terwijl ze pas nog veroordeeld werden voor terrorisme.

Dat melden Het Laatste Nieuws en De Morgen. Omdat de wapens in beslag genomen waren, konden de veroordeelden in 2007 geen gebruik maken van de regularisering van de nieuwe wapenwet, zo redeneert de rechtbank.

Vier leden van BBET kregen vorige week celstraffen. Leider Tomas Boutens kreeg vijf jaar, drie andere leden kregen tot drie jaar. Nog eens vier verdachten kregen een eenvoudige schuldigverklaring.

De rechtbank achtte het bewezen dat BBET een extreemrechtse terreurgroep was die chaos wilde zaaien in België door bevolkingsgroepen tegen elkaar op te zetten. Op die manier wilde de groep een staatsgreep voorbereiden. BBET zou onder andere plannen hebben gehad om Filip Dewinter en Dyab Abou Jahjah te vermoorden.

Oorlogstuig

De advocaten van de meeste veroordeelden in het BBET-proces hebben intussen het 300 pagina’s tellende vonnis van de rechtbank van Dendermonde doorploeterd en hebben daarbij vastgesteld dat hun cliënten een deel van de wapens terugkrijgen.

In 2006 werden bij huiszoekingen bij BBET een arsenaal wapens, springstoffen en oorlogstuig gevonden en in beslag genomen. Maar terwijl de hoofdrolspelers in het terreurdossier achter de tralies verdwenen, kwam er een nieuwe wapenwet. Daardoor was er in 2007 een regularisatieperiode, een amnestieregeling voor Belgen die in het bezit waren van verboden wapens en daar toch nog een vergunning voor wilden.

‘Complexe zaak’

Door hun verblijf in de gevangenis konden de leden van BBET zich toen niet “regulariseren”, redeneert de rechtbank van Dendermonde. “Dus kon de rechtbank niet anders dan vaststellen dat hun dit wettelijke recht tot regularisatie ontnomen was”, zegt persrechter Yves Medaer. Daardoor moeten de jacht- en sportwapens terug naar de veroordeelden. Het oorlogstuig krijgen ze niet terug, want dat kan niet geregulariseerd worden.

Het is nu aan het federaal parket om de wapens terug te geven. “We zijn de zaak nu aan het bestuderen”, zegt woordvoerster Lieve Pellens. “De zaak is nogal complex. We geven daar geen verdere commentaar op.” (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content