Verkiezingen: De PS wil achter het kapitaal aan

13/03/14 om 05:13 - Bijgewerkt om 05:13

De PS wil een reeks kapitaalbelastingen, zoals de invoering van een rijkentaks, een meerwaardebelasting op aandelen en een strenger belastingregime voor aandelenopties.

Verkiezingen: De PS wil achter het kapitaal aan

Premier Elio Di Rupo en PS-voorzitter Paul Magnette © BELGA

Dat blijkt uit het PS-verkiezingsprogramma dat De Tijd en L'Echo voor de officiële voorstelling konden inkijken. De PS komt ook terug op de beslissing om de uitkering voor schoolverlaters na drie jaar af te schaffen. Wie een inspanning doet om een job te vinden, mag zijn uitkering behouden.

Rijkentaks

Voor de PS moeten meer inkomsten uit kapitaal komen. Om die reden haalt de partij de rijkentaks van onder het stof. Wie een vermogen heeft van meer dan 1,25 miljoen euro, moet een 'solidariteitsbelasting' betalen. Verder stelt de PS voor dat de meerwaarde die particulieren op aandelen behalen, wordt belast, net als alle meerwaarden van vennootschappen. Hetzelfde geldt voor aandelenopties. Daarvan moet de meerwaarde belast worden in plaats van het huidige systeem van de forfaitaire belasting.

Belastingverlaging

De partij ijvert ook voor 'een betere kennis van alle vermogensinkomsten'. Ze neemt wel het woord vermogenskadaster niet in de mond. Ook het systeem van de notionele intrestaftrek moet herbekeken worden, vindt de PS. Het budget dat daar nu voor wordt uitgetrokken, moet naar de ondersteuning van kmo's gaan. En een deel moet vloeien naar een belastingverlaging voor de lage en middeninkomens. (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners