Verijdelde aanslag in Brussel: parket ontkent dat explosieven zijn gevonden

22/09/14 om 07:28 - Bijgewerkt om 13:51

Het federaal parket ontkent dat er bij een huiszoeking in Brussel explosieven zijn gevonden en dat er een concreet plan was voor een aanslag op de gebouwen van de Europese Commissie. Het Turks-Nederlands koppel dat begin augustus werd aangehouden op Brussels Airport in Zaventem, geniet het vermoeden van onschuld. Het veiligheidsniveau in de gebouwen van de Commissie is wel verhoogd.

Verijdelde aanslag in Brussel: parket ontkent dat explosieven zijn gevonden

Berlaymont-gebouw van de Europese Commissie in Brussel © BELGA

Het koppel Nederlanders met Turkse roots, A.U. en Z.K., werd op 7 augustus aangehouden nadat ze op Brussels Airport opgepakt waren. Het koppel kwam net terug van Turkije en werd door de onderzoeksrechter in Dendermonde in verdenking gesteld voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groep, inbreuken op de wapenwetgeving in een terroristische context en financiering van terrorisme. Het Belgische en Nederlandse gerecht voerde toen ook een huiszoeking uit in Brussel en vier in Den Haag. Bij de huiszoeking in Brussel vond de federale gerechtelijke politie van Brussel onder meer vuurwapens, kogelvrije vesten aan en jihadistisch materiaal. Bij de huiszoeking in Den Haag nam de landelijke recherche onder meer gegevensdragers en jihadistisch materiaal in beslag. Dat meldt het federaal parket.

Geen gebruiksklare bom

'De berichtgeving als zouden er bij een huiszoeking in Brussel explosieven zijn aangetroffen is evenwel niet correct', luidt het verder. 'Wel werden er bij één van de in Nederland uitgevoerde huiszoekingen materialen aangetroffen die potentieel zouden kunnen dienen voor de constructie van een springtuig, maar ook daar werden géén explosieven aangetroffen. Ook was er geen sprake van een gebruiksklaar springtuig.'

Net zo min was er sprake van een concreet plan om een bomaanslag te plegen op gebouwen van de Europese Commissie, aldus het federaal parket. 'Daarvoor bestaan er hier en nu geen concrete aanwijzingen. Wel werd in de loop van het onderzoek vastgesteld dat bepaalde personen zich ophielden aan een adres in de buurt van bepaalde Europese instellingen. Er zijn vooralsnog geen ernstige aanwijzingen dat deze vaststelling in verband kan worden gebracht met een zeer concreet plan voor een bomaanslag.'

A.U. en Z.K. zitten volgens het federaal parket nog steeds in de cel. 'Zij genieten wel nog steeds het het vermoeden van onschuld. Het federaal parket neemt, zoals steeds, afstand van gelijk welke berichtgeving die daaraan afbreuk zou kunnen doen'.

Den Haag

De Nederlandse openbare omroep NOS meldde afgelopen weekend dat jihadisten uit Den Haag een aanslag beraamden op het kantoor van de Europese Commissie in Brussel. Volgens de NOS komt het Nederlands echtpaar met Turkse roots uit Den Haag, maar zouden de twee ook regelmatig in een appartement in Brussel verblijven.

Het Laatste Nieuws zegt van één 'zeer betrouwbare' bron, die niet bij naam wordt genoemd, te hebben vernomen dat bij een huiszoeking in het Brusselse appartement naast vuurwapens en kogelwerende vesten ook explosieven werden aangetroffen.

Nog volgens de NOS worden er in het Belgische onderzoek nog meer jihadisten uit Nederland gezocht. Het Laatste Nieuws schrijft bovendien dat er ook Belgen betrokken lijken bij de aanslag. Een van de verdachten waar de politie nog naar op zoek is, de broer van de man die opgepakt is en die intussen naar Syrië lijkt vertrokken te zijn, zou contacten gehad hebben met Shariah4Belgium en zou banden onderhouden hebben tot in provinciesteden als Kortrijk en Mechelen, aldus de krant.

Verhoogde veiligheid

Uit intern e-mailverkeer van de Commissie, dat op de redactie van Belga terechtkwam, moet blijken dat er 'in dit geval geen specifieke dreiging tegen de Commissie of haar personeel is geïdentificeerd'. Dat schrijft de Slovaakse commissaris Maros Sefcovic, die bevoegd is voor Interinstitutionele Aangelegenheden en ook over de veiligheid bij de Commissie waakt.

'U kan erop rekenen dat alle mogelijke maatregelen getroffen zijn, zowel om op dreigingen te anticiperen als erop te reageren', gaat Sefcovic verder. 'In het huidige internationale klimaat en als voorzorgsmaatregel heb ik niettemin beslist om de veiligheid in de gebouwen van de Commissie te verhogen. Indien nodig kunnen nog meer veiligheidsmaatregelen worden geïmplementeerd.' (Belga/KVDA)

Onze partners