Veiligheidsexpert Brice De Ruyver (62) overleden, architect van de politiehervorming

Brice De Ruyver © Belga

Professor Brice De Ruyver is onverwacht overleden. Dat meldt de Universiteit Gent. De Ruyver werd 62.

De Ruyver doceerde als strafrecht, strafechtelijk beleid en drugsbeleid aan de faculteit Recht en Criminologie in Gent. Hij is een bekend gezicht, De Ruyver werd vaak geconsulteerd als veiligheidsexpert door zowel beleidsmakers als de media.

‘Hij was promotor van tientallen veiligheids- en drugsgerelateerde wetenschappelijke onderzoeken en publiceerde ook talrijke artikelen en boekbijdragen over deze en andere materies. Jarenlang fungeerde hij in de Wetstraat in Brussel als adviseur veiligheid en binnenlandse zaken. Zo was hij één van de architecten van de politiehervorming’, zegt de Gentse universiteit in een mededeling.

Zijn biotoop was de universiteit maar hij heeft zijn onderzoek en zijn inzichten altijd ten dienste gesteld van de maatschappij

‘We verliezen een groot academicus en een leermeester voor velen’, zegt de nieuwe Gentse rector Rik Van de Walle. ‘Zijn biotoop was de universiteit maar hij heeft zijn onderzoek en zijn inzichten altijd ten dienste gesteld van de maatschappij. Als wetenschapper heeft hij zich nooit beperkt tot onderzoeksrapporten en wetenschappelijke publicaties. Brice De Ruyver is cruciaal geweest voor het veiligheidsbeleid in ons land. We zullen hem heel hard missen, als collega en als mens.’

De doodsoorzaak is nog niet bekendgemaakt. De universiteit ‘wil haar diepe medeleven betuigen aan zijn familie en naasten en aan alle collega’s die professor De Ruyver kenden en met hem samenwerkten’, zegt de UGent. ‘De familie vraagt de pers om haar rust en privacy te respecteren in deze moeilijke tijd.’

‘Een van de proffen die passie op studenten wist over te brengen’

Knack publiceerde in 2014 nog een triogesprek over misdaad en veiligheid met De Ruyver, Luk Alloo en Annemie Serlippens. Herlees: ‘Hij was een van de proffen die zijn passie op zijn studenten wist over te brengen’.

Wetstraat looft De Ruyver

Bruggenbouwer in veiligheidsdossiers, over politieke grenzen heen en met kennis van zaken

Patrick Dewael

Verschillende politici hebben al gereageerd op het plotse overlijden van De Ruyver. Verschillende ministers en gewezen ministers loven zijn grote dossierkennis. ‘Ik koester een warme herinnering aan Brice De Ruyver. Bruggenbouwer in veiligheidsdossiers, over politieke grenzen heen en met kennis van zaken’, zegt ex-minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael (Open VLD).

De Ruyver was een tijdlang als veiligheidsadviseur van toenmalig premier Guy Verhofstadt. Ook nadien was de Gentse criminoloog een veelgevraagd klankbord van beleidsmakers.

Huidig minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) zegt ‘diep getroffen’ te zijn door het overlijden. ‘Hij was dé autoriteit op het vlak van veiligheid en een topper om mee samen te werken’, zegt Jambon op twitter.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) noemt De Ruyver ‘een groot wetenschapper en beleidsman’. Geens spreekt van ‘een immens verlies, ook voor justitie’.

Politiehervorming

De naam van Brice De Ruyver zal steeds verbonden blijven met de politiehervorming, waarvan hij beschouwd wordt de architect te zijn. Eens de hervorming in wetteksten was omgezet, zag hij als adviseur Politie en Veiligheid van premier Verhofstadt toe op de uitwerking op het terrein.

Begin jaren 90 dook de naam van criminoloog Brice De Ruyver in de media op als specialist inzake drugbeleid, internationale samenwerking rond criminaliteit en mensenhandel. In oktober 1996 wordt hij één van experten van de parlementaire onderzoekscommissie naar de zaak Dutroux. De commissie legde een aantal grote disfuncties in de politiediensten bloot en legde daarmee de kiemen voor de latere politiehervorming.

Die hervorming kreeg vorm in het Octopusakkoord – verwijzend naar de acht partijen van meerderheid en oppositie , geconcretiseerd met de wet van 7 december 1998. Die wet creëerde een geïntegreerde politie, gestructureerd op twee niveaus. Het federale niveau bracht de voormalige centrale diensten van de rijkswacht en de voormalige Gerechtelijke Politie bij de Parketten samen. Het lokaal niveau verenigde de voormalige territoriale brigades van de rijkswacht en de voormalige korpsen van de gemeentepolitie.

Wanneer Guy Verhofstadt midden 1999 premier wordt, stelt hij Brice De Ruyver aan als adviseur Politie en Veiligheid, een functie die hij gedurende de twee regeringen-Verhofstadt vervult. Bij het einde van het premierschap van Verhofstadt maakt hij in tegenstelling tot heel wat medewerkers van de premier niet de overstap naar het kabinet van vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael.

De Ruyver is ook een aantal jaren lid van het College Inlichtingen en Veiligheid, dat het gelijknamig ministerieel Comité voorbereidt en zwaar weegt op het eigenlijke veiligheidsbeleid. De jongste jaren werd hij nog steeds regelmatig gevraagd om als veiligheidsexpert zijn licht te laten schijnen over de actualiteit.

In mei vorig jaar werd hij samen met de Nederlandse criminoloog Cyrille Fijnaut genoemd als expert van de onderzoekscommissie naar de aanslagen van 23 maart. Maar zijn onafhankelijkheid als architect van de politiehervorming werd in vraag gesteld door de oppositie. Vooral PS-fractieleidster en gewezen minister van Justitie Laurette Onkelinx was erg scherp, waarna De Ruyver en Fijnaut feestelijk bedankten voor de functie van expert.

Beide criminologen werkten overigens vaker samen. Zo lichtten ze in 2010 de Gentse politie door en schreven ze in 2008 een rapport over grensoverschrijdende drugscriminaliteit in de Regio Maas-Rijn. In 1994 pleitten beiden reeds voor een structurele aanpak van politiecorruptie.

Partner Content