Vangheluwe bekent wat Knack vorig jaar al schreef

15/04/11 om 08:21 - Bijgewerkt om 08:21

Knackdirecteur Rik Van Cauwelaert schreef vorig jaar al over een tweede slachtoffer van Vangheluwe.

Vangheluwe bekent wat Knack vorig jaar al schreef

© Belga

In het exclusieve interview aan VT4 bekende de voormalige Brugse bisschop Roger Vangheluwe voor het eerst dat hij niet één, maar twee neven heeft misbruik. Knackdirecteur Rik Van Cauwelaert schreef vorig jaar al over een tweede slachtoffer van Vangheluwe.

In zijn 'Van de redactie' in Knack van 21 september 2010 schreef Van Cauwelaert:

"Eerstdaags wordt Vangheluwe door het Belgische gerecht ondervraagd. Een tweede slachtoffer van Vangheluwe zal eveneens worden gehoord, ook al heeft die man naar eigen zeggen in het verleden al 'een regeling getroffen' met de gewezen bisschop."

De Brugse procureur Jean-Marie Berkvens bevestigde vrijdagochtend op Radio 1 dat het parket op de hoogte was van het tweede slachtoffer van Vangheluwe. Maar ook die feiten zijn verjaard. Berkvens wees er wel op dat de Brusselse onderzoeksrechter Wim De Troy nog een onderzoek voert naar schuldig verzuim binnen de Kerk.

Zwijggeld
Vangheluwe bekende donderdag ook dat hij zijn slachtoffer meerdere miljoenen Belgische frank heeft betaald, al noemt hij dat zelf geen zwijggeld.

Misdaadauteur Pieter Aspe zei vorig jaar in Le Vif/L'Express dat Vangheluwe jarenlang zwijggeld betaalde aan het gezin van zijn slachtoffer. Een woordvoerder van het bisdom Brugge bevestigde aan Knack dat de bisschop jarenlang op regelmatige basis aanzienlijke sommen betaalde aan het slachtoffer. (KVDA)

Lees meer over:

Onze partners