Vandeput overweegt aankoop Patriot-raketten voor 588 miljoen euro

Steven Vandeput (N-VA) © BELGA

Minister van Defensie Steven Vandeput heeft in de Kamer zijn strategisch plan voor het leger voorgesteld.

Minister van Defensie Steven Vandeput heeft in de Kamer zijn strategisch plan voor het leger voorgesteld. Het aantal militairen daalt van 32.000 naar 25.000, maar over de sluiting of reorganisatie van kazernes loste de minister nog niets. Hij onderstreepte wel dat hij mikt op een flexibeler en moderner leger.

Kerntaken van Defensie zijn collectieve defensie en veiligheid, met een grotere focus op stabilisatie- dan op gevechtsmissies. Ook de bescherming van Belgen in het buitenland is een kerntaak, terwijl steun aan de binnenlandse veiligheid – lees: de militairen op straat – slechts een aanvullende opdracht is.

Kneusje van de NAVO-klas

In totaal onderhandelde Vandeput met zijn coalitiepartners 9,2 miljard aan investeringsmarge tegen 2030. Daarmee wil hij onder meer nieuwe gevechtsvliegtuigen, fregatten en mijnenjagers kopen, maar ook zes verkenningsdrones en zware kanonnen. De bijkomende investeringen moeten België opnieuw in het peloton van NAVO-landen brengen, waar ons land op dit moment het kneusje van de klas is.

Bedoeling is bovendien de kostenstructuur opnieuw gezond te maken, waarbij de personeelskosten de helft van het budget uitmaken (tegenover 78 procent nu) en de operaties en investeringen elk een kwart. Daardoor zou Defensie tegen 2030 ook opnieuw zelf marge krijgen voor investerings- en vervangingsprogramma’s. ‘2030 is geen eindpunt voor Defensie’, aldus nog de N-VA-minister.

Op de geografische impact van de hervormingen en de daling van het aantal manschappen ging Vandeput nog niet in. Die komt er op ‘zeer korte termijn’, klonk het. Met name de schrapping van bepaalde kazernes en de relocatie van bepaalde capaciteiten – zoals bijvoorbeeld de gevechtsvliegtuigen – ligt communautair erg gevoelig.

Patriot-raketten

Voorts overweegt Vandeput om Patriot-raketten en lanceerinstallaties aan te kopen als verdediging tegen ballistische raketten. Een beslissing is nog niet genomen, al zou beschikken over een batterij Patriots voor België politiek en strategisch erg interessant zijn, luidt het. Het koopt ons land een zitje in de selecte club NAVO-landen die beschikken over dergelijke luchtafweer tegen ballistische raketten. Slechts een handvol bondgenoten, waaronder de VS, Duitsland en Nederland, horen daarbij.

Het prijskaartje is echter niet gering. Voor de investering in één batterij met zes lanceerinstallaties rekent Vandeput op 588 miljoen euro, zo bleek woensdag uit zijn presentatie.

Moskou

De NAVO werkt al jaren aan een afweersysteem dat op termijn het hele grondgebied en de bevolking van het bondgenootschap moet beschermen tegen langeafstandsraketten. De alliantie vreest immers dat intussen meer dan dertig landen ballistische raketten bezitten of ontwikkelen waar potentieel kernwapens of andere massavernietigingswapens op passen.

Rusland heeft zich steeds verzet tegen het westerse raketschild, ondanks pogingen van de NAVO om Moskou bij het systeem te betrekken. Deze week nog hekelde president Vladimir Poetin dat de VS en de rest van de NAVO blijven doorzetten met het raketschild, ondanks het akkoord over het Iraanse nucleaire atoomprogramma. Dinsdag maakte Moskou bovendien bekend dat de Russen extra installaties voor strategische kernraketten plannen aan de grenzen van de Europese Unie. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content