Vande Lanotte: Ford speelt vals

© Belga

Minister van Economie Johan Vande Lanotte (sp.a) gelooft niet dat Ford pas enkele dagen geleden heeft beslist dat de fabriek in Genk dicht moest. Hij beschuldigt het bedrijf van “valsspelerij”.

“Dit is een plan dat niet op twee dagen is geschreven. Daar geloof ik niets van”, verklaarde de minister in het VRT-journaal. Hij stelde dat het bedrijf in juli en september bewust beloftes heeft gemaakt die niet konden worden nagekomen.

“De markt is sinds september niet fundamenteel veranderd”, luidt de redenering. “Dit is geen economisch dossier, dit is valsspelerij.”

Europa

Vande Lanotte wees bij zijn uitleg ook naar de Europese Unie. Hij stelde dat Europa “een sociaal-politieke dimensie mist om een tegengewicht te geven” aan het economische aspect. En omdat er geen regels over sociale minimumnormen bestaan, krijgen de multinationale ondernemingen volgens hem vrij spel.

“De mensen in Spanje werken aan de helft van ons loon. Dat is toch niet het Europa dat we willen?”, zegt hij. “Er is geen enkele politicus in België, hoop ik toch, die denkt dat we de crisis gaan oplossen door het loon van de mensen te halveren. Dat is gewoon sociale dumping.” (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content