Vanackere: 'Ik heb er een hekel aan dat men onwaarheden schept'

03/03/13 om 11:26 - Bijgewerkt om 11:26

Minister van Financiën Steven Vanackere reageerde in 'De Zevende Dag' op de fel besproken deal tussen het ACW en staatsbank Belfius. "Als je zin hebt om er een sfeertje rond te creëren, dan maak je mensen zenuwachtig, hoewel dat niet nodig is."

Vanackere: 'Ik heb er een hekel aan dat men onwaarheden schept'

© belga

De felbesproken 'zwijggeldzaak' tussen de christelijke arbeidersbeweging ACW en staatsbank Belfius zorgt ook op zondag nog voor pittige reacties. Eerder werd minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) tijdens het vragenuurtje in de Kamer al zwaar op de rooster gelegd omtrent zijn betrokkenheid in de hele zaak. Zo schreef de krant De Morgen dat een kabinetsmedewerker van Vanackere ook bestuurder is bij Belfius.

Vanackeres kabinet ontkrachtte die berichtgeving eerder al, en de minister deed dat luid en duidelijk opnieuw in het VRT-programma 'De Zevende Dag'. "Wouter Devriendt heeft nooit voor kabinet gewerkt. Hij werkte voor de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM) en was betrokken bij Dexia-onderhandelingen tussen Frankrijk en ons land als expert bankzaken. Maar hij heeft nooit geadviseerd in een dossier waarin hij betrokken was als Belfiusbestuurder."

"De communicatie kon beter"
Vanackere, zelf van ACW-signatuur, meent dat er nooit een zweem van belangenvermenging is geweest. Hij zou ook niet inzien waarom hij het ACW-Belfiusdossier zou doorspelen naar een collega. "Er is gewoon geen dossier rond deze zaak. Als Financiënminister hoor ik me daarbuiten te houden. Er valt dus gewoon geen dossier door te geven."

Vanackere maakt nog eens duidelijk dat hij niet op de hoogte was van de commerciële afspraak tussen het ACW en Belfius over de 1,5 procent extra rente die werd verkregen indien het ACW haar leden niet aanmaande om naar een andere bank te gaan.

Hij geeft wel aan dat de communicatie over het dossier, en dan vooral over die rente, die volgens de eerste berichten 7,75 procent bedroeg, daarna 6,25 en later opnieuw 7,75 procent, beter kon. "Men had beter van in het begin alles (de afspraken rond de winstbewijzen en de commerciële afspraken, red.) samengehouden of apart behandeld."

"Hekel aan onwaarheden"
De minister is de insinuaties in media en politiek beu. "Als men zin heeft om rond dit dossier een sfeertje te maken, dan maakt dat de mensen zenuwachtig, hoewel dat misschien helemaal niet nodig is. Ik heb er een hekel aan dat men onwaarheden schept, en dat men lang wacht vooraleer men echt waarheden schept."

Zijn partijgenote Miet Smet haalde eerder op Radio 1 hevig uit naar N-VA, de partij die het vuur op ACW heeft geopend. "Die partij wil alleen maar politieke schade berokkenen", verklaarde de politica op rust. Vanackere tempert Smets uithaal: "Dat is misschien iets te fors. Iedereen mag vragen stellen, dus ook de N-VA. Wat me wel stoort, is dat men niet wacht op antwoorden van bevoegde politici, maar daar nog voor al berichten van ongeloof gaat verspreiden. Maar uiteindelijk gaan mensen de echte waarheid wel zien."

"Toon ons die overeenkomst"

De oppositieleden Jan Jambon (N-VA) en Jean-Marie Dedecker (LDD), die later in de uitzending aan bod kwamen, vroegen expliciet om de overeenkomst tussen het ACW en Belfius te kunnen inkijken.

Daarin volgde ook Luk Van Biesen (Open Vld), lid van de meerderheid, hen. "En als dat niet alle antwoorden biedt, moeten we nadenken over een onderzoekscommissie." (EA)

Lees meer over:

Onze partners