Van Overtveldt: 'Als je de belastingdruk doet dalen, zal ook de ontwijking afnemen'

24/05/16 om 21:21 - Bijgewerkt om 22:15

Voor het eerst sinds de publicatie van de Panama Papers geeft minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) een interview over de strijd tegen fiscale fraude. 'Ik hoop dat de mensen inzien dat het net zich sluit.'

'De gewone burger betaalt het gelag terwijl de rijken nauwelijks bijdragen.' Het hervormingsbeleid van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) had van meet af aan de perceptie tegen. Amper drie weken na zijn aantreden als minister vernam het morrende volk dat de rijkste families en bedrijven van het land dankzij geheime Luxemburgse rulings hun belastingbijdragen flink konden inperken. Terwijl Van Overtveldt een taxshift ontvouwde, legde het SwissLeaks-schandaal een paar maanden later bloot hoe duizenden vermogende landgenoten hun kapitaal hadden geparkeerd op bankrekeningen in Zwitserland. Waarna nieuwe besparingen en vakbondsacties elkaar opvolgden, en tal van overheidsdepartementen schreeuwden om bijkomende middelen. En vlak nadat de regering beroep had aangetekend tegen de beslissing van de Europese Commissie om de Belgische excess profit rulings in het vizier te nemen, schokten de Panama Papers het land met onthullingen over offshoreconstructies op belastingparadijzen. De oppositie - de SP.A op kop - had een vette kluif aan de leaks en verweet Van Overtveldt een te laks beleid tegen fiscale fraude.

JOHAN VAN OVERTVELDT: We wisten natuurlijk allemaal dat belastingparadijzen bestaan, maar de omvang van de onthullingen kwam wel als een verrassing. Een van de cruciale vragen is of het om fraude gaat dan wel om belastingontwijking. Fraude kan natuurlijk echt niet, maar ook aan manifeste ontwijking moeten we paal en perk stellen. Het is onaanvaardbaar dat je aan de zeer grote meerderheid van de burgers vraagt om de belastingen correct te betalen, terwijl een kleine groep er systematisch aan ontsnapt. We hebben nu een aantal instrumenten in het leven geroepen om daartegenin te gaan. Die zullen meer succes hebben naarmate je ook de belastingdruk verlaagt. Qua belastingen op arbeid en kapitaal zit België in het koppeloton van Europa. Als je die kunt doen dalen, zal ook de ontwijking afnemen, dat voel je intuïtief aan. Onder deze regering begint die fiscale druk te dalen.
...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 3 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

Knack-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van Knack

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Onze partners