Vakbonden verhogen druk en dienen massaal stakingsaanzeggingen in

Werner Van Heetvelde van de Algemene Centrale © Belga Image

De vakbonden verhogen de druk op de regering, daags voor ze vermoedelijk beslist of ze het compromis van de Groep van Tien aanvaardt over de verplichte beschikbaarheid voor de arbeidsmarkt van werklozen en SWT’ers – de vroegere bruggepensioneerden. Verschillende centrales dreigen met acties als de regering het akkoord nog aanpast.

Ook de socialistische transportcentrale BTB en ACV-Transcom hebben een actieaanzegging ingediend. ‘Die dekt alle acties in de sector die spontaan zouden kunnen uitbreken, of die georganiseerd zouden zijn door onze regionale afdelingen’, klinkt het in een persbericht. ‘Indien de ministerraad beslist om het akkoord van de Groep van Tien niet te bekrachtigen, zullen beide centrales specifieke acties organiseren in de sector.’

‘We willen de handen vrij hebben om naar het stakingswapen te grijpen

Werner Van Heetvelde

Eenzelfde geluid bij de centrale van de socialistische vakbond die de Waalse en Brusselse metaalarbeiders verenigt (MWB). Zij diende een aanzegging in die elke vakbondsactie in een bedrijf uit de sector dekt tot 6 april.

Eerder dreigden al andere centrales, zoals de bediendecentrales LBC en BBTK, en de Algemene Centrale van het ABVV, met acties als de regering het akkoord van de Groep van Tien nog zou aanpassen.

De Algemene Centrale, de grootste arbeiderscentrale binnen de socialistische vakbond, heeft een stakingsaanzegging ingediend voor al haar sectoren en bedrijven, en dit tot 30 april. ‘We willen de handen vrij hebben om naar het stakingswapen te grijpen’, aldus algemeen secretaris Werner Van Heetvelde.

‘We zullen niets moeten organiseren, het zal spontaan gebeuren’

Erwin De Deyn

De arbeiderscentrale wil met de aanzegging alle werknemers dekken die deelnemen aan de komende vakbondsacties, bijvoorbeeld op 11 maart (militantenbijeenkomst in Brussel), 29 maart (Hart boven Hard) en regionale manifestaties in de week van 30 maart. ‘Maar we willen ook de werknemers dekken die deelnemen aan spontane acties’, aldus Van Heetvelde. ‘Er komen hoe dan ook heel snel acties indien de regering het akkoord van de Groep van Tien niet overneemt.’ Maar er is meer, aldus nog Van Heetvelde. ‘Er is de index, de fiscaliteit, de pensioenen, de tweede pijler. Het is een amalgaam van zaken die zich opstapelen.’

Erwin De Deyn
Erwin De Deyn© Belga Image

De socialistische bediendebond, een zwaargewicht binnen het ABVV, dreigt met acties ‘vanaf begin volgende week’. Dat zegt Erwin De Deyn, voorzitter van het BBTK.

De vakbond spreekt van een ‘oorlogsverklaring aan het sociaal overleg’ indien de regering het voorstel van vakbonden en werkgevers, dat voorziet in een versoepeling van de regeringsmaatregelen, niet integraal overneemt.

‘De mensen zijn opgefokt. We zullen niets moeten organiseren. Het zal spontaan gebeuren’.

Herwig Jorissen
Herwig Jorissen© Belga Image

Ook ABVV Metaal waarschuwt dat de regering sociale vrede op het spel zet indien de maatregel niet wordt overgenomen. ‘Ze moet niet denken dat onze arbeiders in de bedrijven deze pestwetten zomaar zullen ondergaan. Wij nemen de toekomst van onze maakbedrijven zeer ter harte. Vandaar dat wij nooit lichtzinnig overgaan tot stakingsacties. Maar, als de zittende regering ons moedwillig blijft provoceren, dan zal ze de gevolgen moeten dragen. Wij pikken het niet dat onze oudere werknemers, die gedurende vele jaren het beste van zichzelf hebben gegeven, op het einde van hun loopbaan worden getreiterd, vernederd en belachelijk gemaakt’, aldus Herwig Jorissen, de voorzitter van ABVV Metaal, in ongebruikelijk harde bewoordingen voor de metaalvakbond. “Als de regering pyromaan speelt, zal de brand uitbreken’, klinkt het onheilspellend.

Overheid

Woensdag dreigde ook de socialistische overheidsvakbond ACOD al met een algemene staking in de openbare sector, na Pasen, tegen de besparings- en pensioenmaatregelen van de regering. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content