UZ Brussel bouwt villa van 1 miljoen euro voor huisdieren van patiënten

09/11/13 om 12:04 - Bijgewerkt om 12:04

Het UZ Brussel bouwt een villa waar patiënten hun huisdieren kunnen ontmoeten. 'Villa Samson', zoals het gebouw zal heten, moet in 2016 geopend worden op de campus van het ziekenhuis in Jette.

UZ Brussel bouwt villa van 1 miljoen euro voor huisdieren van patiënten

© Thinkstock

Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Het opmerkelijke project zal in totaal zo'n 1 miljoen euro kosten. De overheid legt geen cent bij: al het geld komt van gulle gevers en sponsors.

De naam is geen toeval: Villa Samson wordt zo genoemd omdat Danny Verbiest, de vroegere stem van de tv-hond, een belangrijke geldschieter is. Hij is peter van het opmerkelijke project en betaalt de architectenkosten voor de villa.

Gunstig effect

Dat huisdieren een gunstig effect hebben op mensen, staat al langer vast. Zo worden ze ingezet bij therapie in psychiatrische ziekenhuizen en op sommige palliatieve afdelingen. Ook rusthuizen waar een kat of hond rondloopt om de oudjes gezelschap te houden zijn geen uitzondering meer.

In het UZ Brussel zullen de huisdieren helpen bij het herstel van hun baasje.

'Onderzoek heeft aangetoond dat mensen rustiger worden als ze een kat of hond strelen', zegt dierengedragsdeskundige Danny Grosemans in de krant. 'De bloeddruk verlaagt en hun hart slaat dan minder snel. Zo raken ze stress kwijt. Ze revalideren ook sneller als ze bezig zijn met hun hond, want ze bewegen dan meer.' (Belga/KVDA)

Onze partners