Uitwijzing buitenlandse gedetineerden: ‘Al meer dan 40 zware criminelen geboren in België uitgewezen’

Theo Francken © Belga

Het aantal buitenlandse gedetineerden die na het uitzitten van hun straf uitgewezen worden en een streng inreisverbod krijgen, is verdriedubbeld. Dat schrijft Het Laatste Nieuws vandaag, staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) citerend.

Sinds 1 mei dit jaar kregen 1.380 gedetineerden een inreisverbod op het moment dat ze de gevangenis mochten verlaten. In 293 gevallen ging het om een verbod van 10 jaar of langer, een verdrievoudiging in vergelijking met vorig jaar.

Dat komt door de strengere vreemdelingenwet, waardoor nu ook gedetineerden met een andere nationaliteit dan de Belgische die in ons land geboren zijn óf die hier voor hun twaalfde aangekomen zijn, uitgewezen kunnen worden. ‘Zo hebben we dit jaar al meer dan 40 zware criminelen – onder wie Syriëstrijders – die in België geboren zijn, toch uitgewezen’, zegt Francken.

Daarnaast maakt de nieuwe wet het mogelijk om een inreisverbod van langer dan 10 jaar op te leggen. ‘Daarmee is dat verbod nu in verhouding met de straf die ze kregen, en dus met de criminele feiten die ze gepleegd hebben’, aldus nog Francken.

Partner Content