‘Twee op drie jonge Vlamingen willen België behouden’

Fans in vol ornaat op de Grote Markt in Brussel. © BELGA

België moet blijven bestaan en het federale niveau moet bevoegdheden terugkrijgen van de deelstaten. Dat vindt bijna 68 procent van de Vlamingen tussen 25 en 35 jaar.

68 procent van de Vlamingen tussen 25 en 35 jaar vindt dat België moet blijven bestaan. Dat schrijft De Morgen op basis van onderzoek van VUB-sociologen Mark Elchardus en Petrus Te Braak. Voor heel België ligt dat aandeel zelfs op driekwart.

De navraag gebeurde bij 1.964 Nederlandstalige en Franstalige Belgen. Zij kregen de keuze tussen enerzijds een splitsing van het land en anderzijds het behoud ervan plus de overheveling van Vlaamse, Waalse en Brusselse bevoegdheden terug naar het federale niveau. Zowat 32 procent van de Nederlandstaligen en 15,3 procent van de Franstaligen koos de eerste optie.

Een derde verwacht splitsing

Niettemin verwacht 43,8 procent van de Nederlandstaligen dat Vlaanderen en Wallonië uit elkaar zullen blijven groeien, waarbij een klein derde een splitsing verwacht. Bij de Franstaligen is dat respectievelijk iets meer dan de helft en 42 procent. Al gelooft 75 procent tegelijkertijd dat Brussel ons land wel bij mekaar zal houden, aldus Elchardus, die de contradictie erkent. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content