Turtelboom 'wil snel slimme elektriciteitsmeters invoeren'

11/06/15 om 05:13 - Bijgewerkt om 05:13

Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open VLD) is overtuigd van het nut van de invoering van slimme elektriciteitsmeters bij alle Vlaamse stroomverbruikers. Ze wil in de herfst een studie daarover afronden en nog dit jaar een politieke beslissing nemen over een massale uitrol.

Turtelboom 'wil snel slimme elektriciteitsmeters invoeren'

Annemie Turtelboom (Open VLD) © BELGA

Dat schrijven De Tijd en De Morgen.

Slimme digitale meters geven via telecomnetwerken regelmatig de meterstanden van de gebruikers door naar de netbeheerders. Daarmee kunnen facturen sneller en correcter worden opgesteld dan met de analoge meters, waarbij de meterstanden jaarlijks worden doorgegeven of gecontroleerd door iemand van Eandis of Infrax. De slimme meter biedt volgens de minister ook meer mogelijkheden om de stroomnetten efficiënter te beheren en te evolueren naar slimme netten.

Budgetmodel?

"Door de toename van lokale groene energie uit zonnepanelen en windmolens moet het netwerk aangepast worden. Met slimme meters kan het netwerk beter gestuurd worden", aldus Annemie Turtelboom. "Daarmee vermijden we ook dat veel extra elektriciteitskabels moeten worden aangelegd." Met de studie wil de minister uitmaken wat het interessantste type is: een budgetmodel of een duurdere versie met veel meer opties. Daarnaast moet worden bepaald welke rol de netbedrijven en de leveranciers moeten spelen.

(Belga/RR)

Onze partners