Jan Nolf

Turtelboom gaat in beroep tegen gedetineerde die euthanasie vraagt

Jan Nolf Erevrederechter en justitiewatcher

Volgens goed ingelichte bronnen zou minister van Justitie Turtelboom hoger beroep aangetekend hebben tegen de beschikking van de Brusselse rechter in kort geding in de zaak van de geïnterneerde Frank Van den Bleeken die vraagt om euthanasie.

Gedetineerde Frank Van den Bleeken wil bekomen dat hij ofwel naar een Nederlandse instelling wordt overgeplaatst als ‘long stay’ verblijf voor seksuele delinquenten met hoog risico waarvoor in België geen menswaardige opvang bestaat – waarvoor België overigens herhaaldelijk door het Mensenrechtenhof veroordeeld werd. Als dat niet kan wil hij euthanasie plegen.

Frank verscheen zelf voor de kortgedingrechter op 7 november. Die rechter besliste verleden week donderdag dat minister Turtelboom hem meer informatie moest bezorgen over de stappen die zij bij haar Nederlandse collega in dat verband ondernomen zou hebben (“en indien niet, waarom niet” voegde de rechter er snedig aan toe). Maandag zou de zaak in Brussel opnieuw behandeld worden: nu niet meer dus.

De advocaat van de minister was tijdens de pleidooien in verband met de onderhandelingen met Nederland wel erg zuinig in zijn antwoord geweest: “ik weet het niet”.

Blijkbaar werd dat vonnis door de minister van Justitie niet erg gesmaakt, want – blijkbaar om geen antwoord aan de rechter te moeten geven – werd hoger beroep aangetekend.

Dit zet de procedure op lange baan, terwijl Frank ondertussen sinds de dag voor de zitting van cel moest veranderen en sindsdien dag en nacht om het kwartier gecontroleerd wordt om zelfmoord te voorkomen.

Het hoger beroep is ook wel heel bizar. Immers beveelt de rechter de minister om een aantal documenten voor te leggen (waaronder psychiatrische verslagen) en op dat punt is niet eens een hoger beroep mogelijk, voorziet art. 880 Gerechtelijk Wetboek.

Dit lijkt wel een erg defensieve houding.

In de Kamer werd de minister pas dinsdag over de zaak Van den Bleeken nog ondervraagd door volksvertegenwoordiger Stefaan Vanhecke (Groen). Net zoals bij vorige vragen van Senator Louis Ide (NV-A) ontkende ze dat er voor geïnterneerden “structurele afspraken” zouden gemaakt worden in Nederland, zoals wel voor gewone gedetineerden gebeurde met de gevangenis in Tilburg. Deze keer was minister Turtelboom in de Kamer wel specifieker: “er zijn contacten geweest met Nederland voor concrete gevallen” bevestigde ze.

Dat is nu net waar de Brusselse rechter benieuwd over was, want blijkbaar wil hij – zoals dokter Distelmans – Frank wel het alternatief voor euthanasie bieden: levenslang maar menswaardig opgesloten worden in Nederland.

Behalve gezichtsverlies voor de Belgische justitie – die voor high-risk geïnterneerden ook in de nieuwe Gentse forensisch psychiatrisch centrum geen alternatief biedt – kan daar niets mis mee zijn.

Het schoentje knelt duidelijk politiek aan de Belgische kant van de grens: daar komt de boodschap van dat rare hoger beroep toch op neer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content