Treintickets aan halve prijs voor betoging in Brussel, minister vraagt NMBS om uitleg

© belga
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Online coördinator Trends

Naar aanleiding van de geplande betoging in Brussel legt de NMBS donderdag niet alleen extra treinen in, de spoorwegmaatschappij biedt ook speciale ‘evenemententickets’ aan voor de helft van de normale prijs. Minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) reageert verwonderd en vraagt NMBS-topman Jo Cornu om uitleg.

Betogers kunnen heen en terug naar Brussel voor 12 tot 14 euro, afhankelijk van de afstand. Normaal kost zo’n retourticket 28 euro.

De vakbonden verdelen de zogenaamde evenemententickets onder hun leden, maar ook wie niet gaat betogen kan in principe zo’n biljet aan het loket kopen. Dat schrijft De Standaard en bevestigt de NMBS.

Praktisch

De NMBS biedt zulke ‘speciale’ tickets ook aan bij andere grote evenementen zoals de troonsbestijging van koning Filip of bij doortochten van de Ronde van Frankrijk. Het is vooral om praktische redenen, zei woordvoerder Bart Crols aan Radio 1. ‘Wanneer je weet dat er zoveel volk naar Brussel trekt, moeten we vermijden dat duizenden mensen op de dag zelf aan de loketten gaan aanschuiven. Daarom bieden we op voorhand tickets in bulk aan om alles vlot te laten verlopen.’

De NMBS legt morgen ook acht extra treinen in naar Brussel.

Update

Federaal minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) is verwonderd over de voorkeurstarieven en vraagt NMBS-baas Jo Cornu om ‘gedetailleerde info’, zegt ze in een persbericht. ‘Voorkeurstarieven worden voorgesteld voor speciale gelegenheden zoals de eedaflegging van Koning Filip vorig jaar of voor de aankomst van de Tour de France in Brussel van enkele jaren geleden. Ik vind het dan ook vreemd dat deze tarieven gelden voor een manifestatie. Ik verwacht dus uitleg’.

Hinder

Verwacht wordt dat tienduizenden mensen zullen deelnemen aan de nationale betoging tegen de besparingen van de nieuwe federale regering van premier Charles Michel. Het ACLVB spreekt van 50.000.

De deelnemers verzamelen omstreeks 11.00 uur aan het Brusselse Noordstation, vanwaar ze rond 12.00 uur in stoet vertrekken naar het Zuidstation. De aankomst daar is verwacht omstreeks 14.00 uur, het einde van de betoging rond 16.00 uur.

De stoet zal volgens de Brusselse politie voor heel wat verkeershinder zorgen. De politie roept dan ook op om zeker niet met de wagen naar Brussel te komen. Parkeren is bovendien verboden langs het volledige parcours van de betoging.

Hinder wordt er wel verwacht voor het Brusselse openbaar vervoer. Er zullen trams, bussen en metro’s van de Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB rijden, maar volgens de socialistische vakbond ACOD zowat de helft minder dan normaal.

Behalve bij de MIVB moeten reizigers ook rekening houden met zwaar verstoord verkeer bij De Lijn, aangezien heel wat werknemers van de openbaarvervoermaatschappij mee willen betogen in Brussel.

Rudy De Leeuw
Rudy De Leeuw© BELGA

Oproep

Een dag voor de betoging, vandaag dus, schrijft het ABVV in de zakenkranten De Tijd en L’Echo een open brief waarin de socialistische vakbond zich rechtstreeks richt tot alle werkgevers van het land. Het ABVV wijst op het belang en de noodzaak van vrij sociaal overleg.

‘We vragen aan de werkgevers dat ze uit hun gemakkelijke positie komen voor overleg, waarbij de indexsprong bespreekbaar wordt en ook loononderhandelingen mogelijk worden,’ zei ABVV-topman Rudy De Leeuw aan Radio 1. ‘Er zijn genoeg sectoren en bedrijven die marges hebben. Zo niet, dan kunnen wij de sociale vrede niet garanderen.’

Antwerpen

Naar aanleiding van de nationale betoging in Brussel is er morgen ook een staking bij de openbare diensten in Antwerpen. In De Standaard roept schepen van Stadsonderhoud Philip Heylen (CD&V) de Antwerpenaars op om geen pmd en papier en karton buiten te zetten.

Antwerpenaars, zet geen pmd en papier en karton buiten

Philip Heylen (CD&V) in De Standaard

‘De stakingsactie gaat in vanaf woensdagavond 22 uur en duurt tot donderdagavond 22 uur’, zegt Heylen. ‘Dit betekent dat er geen nacht- en dagophaling is. We staan dan ook voor het weekend. Bovendien zitten we volgende week dinsdag met een feestdag. Daardoor zal er de dag erop een dubbele ophaling zijn. Ik wil beletten dat door de staking volgende week woensdag nog afvalzakken in de straten staan.’

Hete herfst

De nationale betoging van donderdag is de eerste stap van de vakbonden in hun strijdplan tegen de besparingen van de nieuwe federale regering. Dan volgen drie beurtstakingen: op 24 november zal er worden gestaakt in Luik, Luxemburg, Limburg en Antwerpen, een week later in Namen, Henegouwen, Oost- en West-Vlaanderen en op 8 december in Vlaams- en Waals-Brabant en in Brussel.

Sluitstuk is een algemene nationale staking op 15 december.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content