Top 10 grofste beledigingen aan het adres van N-VA

24/04/14 om 16:48 - Bijgewerkt om 17:51

Gecastreerde mannen in een harem en 9 andere beledigingen aan het adres van N-VA.

Top 10 grofste beledigingen aan het adres van N-VA

N-VA © BELGA

Elkaar af en toe eens goed beledigen maakt deel uit van het politieke theater. Het leidt vaak tot weinig verheven volksvermaak en het kan zelden rekenen op goedkeuring van de kiezer. Politici die ruzie maken, worden dikwijls afgestraft in het stemhokje.

Wie de zittingen van het Vlaams en het federaal parlement volgt, weet dat een aantal N-VA-mandatarissen niet meteen van een overvloed aan fijnbesnaardheid kunnen beschuldigd worden in hun tussenkomsten. Maar in hun commentaar op politici van andere partijen maken ze het zelden zo bont als wat ze zelf in de aanloop van deze verkiezingen te slikken krijgen.

Eerste minister Elio Di Rupo vergeleek de N-VA met gecastreerde mannen in een harem. Zelfs Bart De Wever moest toegeven dat het 'geestig en pittig geformuleerd' was. 'Maar wel onzin,' vond De Wever.

Hier de top 10 van grove beledigingen aan het adres van N-VA.

Delen

1. De N-VA is een partij van eunuchen in een harem

Eerste minister Elio Di Rupo tijdens het debat in de bevoegde kamercommissie over de lijst met grondwetsartikelen die voor herziening vatbaar zijn.

Di Rupo noemde N-VA ook nog 'de karabiniers van Offenbach', personages in een opera die altijd ten tonele verschijnen als alles al voorbij is. 'Jullie manier van denken dateert uit de middeleeuwen. Wat hebben jullie met jullie mandaat gedaan? Rien, niks, nada.'

Delen

2. Bart De Wever is puberaal en gevaarlijk en haalt zijn inspiratie bij Judas

Europees Commissaris Karel De Gucht in een opiniebijdrage voor De Morgen

'Als de populairste politicus, burgemeester van de grootste stad, boegbeeld van de enige toonaangevende partij, aan het bewind in de sterkste en meest bevolkte regio van een van de rijkste landen van het meest ontwikkelde continent ter wereld, als uitgerekend dié als voornaamste boodschap heeft dat 'ze' tegen hem zijn, is dat in het beste geval puberaal te noemen. In een minder optimistische interpretatie zou je het gevaarlijk kunnen noemen,' schreef De Gucht die met zijn uithaal naar de N-VA niet aan zijn proefstuk toe was. Eerder noemde hij alle N-VA'ers 'een bende caracteriels'.

'De Wever haalt zijn inspiratie tegenwoordig in religieuze sferen en weet dat er maar één personage in de Bijbel voorkomt die iets weet te verzilveren, en dat is Judas,' schreef De Gucht nog in het opiniestuk.

Delen

3. Bart De Wever is een aasgier

SP.A-voorzitter Bruno Tobback in een reactie op een interview in Knack waarin Bart De Wever zich vrolijk maakt over de afwezigheid van Yasmine Kherbache (SP.A) terwijl ze ziek in bed lag.

'De Wever vraagt zelf zoveel begrip voor zijn gezondheidssituatie en krijgt daar nooit een scheve opmerking voor, ook al heeft hij er al debatten voor afgezegd. Dat is helemaal terecht, van zo'n zaken maak je geen politiek misbruik. Maar dat hij dan zelf als een aasgier op een collega die met griep in bed ligt, afvliegt, is dan ook al te gortig,' zo zei Tobback. Meteen daarna verontschuldigde Bart De Wever zich. Hij wist naar eigen zeggen niet dat Kherbache ziek was en liet in één adem weten dat hij onverkort bleef staan achter alle andere kritiek over de afwezigheid van SP.A in de Antwerpse politiek.

Delen

4. Nazi's die een schouderklopje geven

Europarlementslid Ivo Belet (CD&V) op Twitter

'Dit roept het beeld op van nazi's die de joden op weg naar de gaskamer nog snel een opmonterend schouderklopje geven,' tweette Ivo Belet nadat Bart De Wever bij het ontslag van minister van Financiën Steven Vanackere zich liet ontvallen dat hij zich niet kon inbeelden dat Vanackere een oneerlijk man zou zijn.

De vergelijking met de nazi's zorgde voor een storm van protest. Belet verontschuldigde zich en trok de tweet weer in.

Delen

5. De Endlösung van de N-VA

Ook Vlaams parlementslid Eric Van Rompuy (CD&V) gebruikte een historisch beladen term die slecht viel bij de N-VA.

De N-VA wil de Endlösung van de Belgische staat, zei Van Rompuy in een interview met Gazet van Antwerpen. Op die uitspraak kwam veel kritiek.

'De N-VA zet de mensen op een dwaalspoor,' zei Van Rompuy. 'Ze doet alsof je alles wat de laatste 50 jaar in België is opgebouwd, met één pennentrek kan uitvegen.'

Delen

6. Partij voor minder intelligente ondernemers

Philippe Moureaux (PS) in De Tijd

En ook voormalig burgemeester van Molenbeek Philippe Moureaux trok de parallel tussen N-VA en nazi-Duitsland. In een interview met De Tijd waarschuwde Moureaux voor een mogelijke regeringsdeelname van N-VA.

'Vergeet niet dat het nationaal-socialisme door veel van de toenmalige Duitse ondernemers werd gesteund. In tijden van crisis hebben minder intelligente ondernemers vaak de neiging om naar sterke, rechtse waarden te zoeken,' liet Moureaux noteren.

Delen

7. Koude rillingen van de speech van 'wolf in schaapsvacht' Bart De Wever

Daniël Termont (SP.A) op de VPRO-radio

'In de stijl en taal van Bart De Wever en de N-VA vind ik veel trekjes terug van extreemrechts. Ik kreeg echt koude rillingen bij de overwinningsspeech van Bart De Wever. Die deed mij heel erg terugdenken aan de harde taal van het Vlaams Belang,' zo zei de Gentse burgemeeser Daniël Termont op de VPRO-radio, daags na de gemeenteraadsverkiezingen.

In een interview met De Standaard zei Termont dat hij zijn valies pakt als N-VA de meerderheid haalt. 'Als de N-VA aan de macht komt, dan zullen de zwakken in onze maatschappij nog véél zwakker worden. De Wever wil duizenden mensen in de armoede storten. We moeten tonen welke wolf er in de schaapsvacht zit.'

Delen

8. N-VA is Niks voor Anderen

Brussels Open-VLD-kopstuk Guy Vanhengel in La Libre

Vanhengel stelde voor om de afkorting op de IJzertoren (AVV-VVK, Alles voor Vlaanderen - Vlaanderen voor Kristus) te veranderen in AVA-NVA 'Alles voor Antwerpen - Niks voor Anderen'. Vanhengel zei dat de partij van Bart De Wever een 'leugenachtig' parcours volgt, alles inzet op Antwerpen en niks wil doen voor Brussel

Delen

9. Goeiemorgen imbecielen

Daan Stuyven in een anti-Bart De Wever lied

'Met je kutgevoel voor humor, je zelfverzonnen tumor,' zong Daan. 'Jouw land is niet mijn land.'

Nadat Tom Naegels, de Ombudsman van De Standaard, had aangekondigd dat hij persoonlijk ging toezien op de kwaliteit van de online reacties (geen sneren en gehoon meer) kreeg hij een lastige vraag van een aantal lezers. 'Waarom mag Daan dan, op vraag van de krant bovendien, een lied publiceren dat start met 'goeiemorgen imbecielen'?'

Delen

10. De cactus in de broek van formateur Yves Leterme

Herman De Croo

De prijs voor de grappigste vergelijking gaat - hoe kan het ook anders - naar minister van staat Herman De Croo. Hij noemde de N-VA bij de vorige regeringsonderhandelingen de cactus in de broek van formateur Yves Leterme.

Onze partners