Toenemend aantal cafés lappen rookverbod aan hun laars

02/04/12 om 18:12 - Bijgewerkt om 18:12

Het rookverbod wordt niet door alle cafés even nauwkeurig opgevolgd.

Toenemend aantal cafés lappen rookverbod aan hun laars

© Belga

Ondanks het rookverbod dat op 1 juli 2011 in de horeca van kracht werd hebben de controlediensten van de FOD Volksgezondheid in november en december 2011 vastgesteld dat er in 13 procent van de 1.750 gecontroleerde cafés nog steeds gerookt werd. Dit is een stijging met 4 procent in vergelijking met de maanden september en oktober. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx op een schriftelijke vaag van Nathalie Muylle (CD&V).

Volgens Onkelinkx is deze stijging een gevolg van het toenemend aantal klachten en snellere opvolging door de bevoegde controlediensten van deze klachten. Ze schrijft de stijging ook toe aan "het van nabij opvolgen van recidiverende horeca-uitbaters".

"De FOD Volksgezondheid stelt overdag vast dat ongeveer 10 procent van de cafés toelaten dat hun klanten roken. 's Nachts stijgt dit percentage tot 20 à 25 procent", aldus de minister.

Sensibiliserend optreden

Voor juli en augustus 2011, de eerste twee maanden na de invoering van het rookverbod, stelde de Tabakscontroledienst van de FOD Volksgezondheid 12 pv's op tegen café-uitbaters. In deze periode werd vooral sensibiliserend opgetreden.

"In de loop van de vier volgende maanden, van september tot en met december 2011, werden in totaal 517 pv's opgesteld waarvan 325 pv's tegen de uitbaters van cafés en 192 pv's tegen rokers", aldus Onkelinx. (Belga/INM)

Lees meer over:

Onze partners