Tobback: 'Telkens je tegen het N-VA-programma duwt, wijkt het terug als een pudding'

26/04/14 om 09:50 - Bijgewerkt om 15:01

SP.A-voorzitter Bruno Tobback is er niet van overtuigd dat de nieuwe utopie op rechts zit en dat links hopeloos moet achtervolgen. "Er zijn veel socialisten, we moeten ze alleen uit de kast krijgen."

Tobback: 'Telkens je tegen het N-VA-programma duwt, wijkt het terug als een pudding'

© Belga

Het opbouwen en organiseren van betrouwbare solidariteitsmechanismen is volgens Bruno Tobback in de krant De Morgen een werk van decennia geweest. Afbreken lukt in een regeerperiode. "Dus ja, we spelen in de verdediging, maar we weten verdraaid goed waarom", aldus Tobback.

Maar de SP.A-voorzitter betwijfelt of rechts wel zo dominant aan het winnen is. "Ik betwist dat je alle stemmen van N-VA, CD&V en Open VLD zomaar als 'rechts' mag etiketteren. Zelfs de N-VA beseft dat de vijver van rechts niet zo vol zit als je uit peilingen zou kunnen afleiden. Anders zou De Wever in De Morgen toch geen opiniestuk schrijven waarin hij wanhopig probeert uit te leggen dat de N-VA eigenlijk een linkse partij is."

Uit de kast

"Elke keer als je tegen hun programma duwt, wijkt het terug als een pudding", gaat Tobback verder. "De index gingen ze eerst afschaffen, dan niet, en nu langs een omweg. Blijkbaar hebben ze schrik van hun eigen programma. Ze weten dat dit niet is wat een meerderheid van de Vlamingen eigenlijk wil."

Tobback vindt niet dat er te weinig linkse mensen, maar juist te veel socialisten zijn. "We moeten ze alleen uit de kast krijgen." Volgens hem is de grootste uitdaging het wantrouwen in de overheid af te bouwen. Zo moet de sociale zekerheid transparanter worden. "De sociale partners, die nu de sociale zekerheid beheren, stellen zich iets te veel op als een groep druïden die de kennis voor zichzelf reserveren. Je moet al bijna een alchemist zijn om de formules van de sociale zekerheid nog te begrijpen", geeft Tobback toe.

Onze partners