Tobback over Terzake-panel: 'Lapzwanzen die onzin mogen debiteren'

15/05/14 om 10:13 - Bijgewerkt om 10:13

SP.A-voorzitter Bruno Tobback haalt fors uit naar het verkiezingspanel in het VRT-programma Terzake. Het zijn lapzwanzen die onzin mogen debiteren zegt Tobback over onder anderen politicoloog Carl Devos en hoofdredactrice Isabel Albers van De Tijd.

Tobback over Terzake-panel: 'Lapzwanzen die onzin mogen debiteren'

Bruno Tobback (SP.A) © BELGA

SP.A-voorzitter Bruno Tobback is nog steeds niet te spreken over het format waarmee het VRT-magazine Terzake de verkiezingen aanpakt. Nadat hij in de studio al fors van leer trok tegen de "auditeurs" die elk van de partijen doorlichten, bekoelt hij ook in De Morgen nog eens zijn woede. "De helft van de tijd gaat op aan lapzwansen die onzin mogen debiteren. Dit klopt niet voor een openbare omroep."

Terzake laat elke dag een groep "auditeurs" op zoek gaan naar de sterktes en zwaktes van elke partij. Het gaat onder meer om politicoloog Carl Devos, hoofdredactrice Isabel Albers (De Tijd), marketingexperte Aline Julia, ex-reclamemaker Guillaume Van der Stighelen, journalist Jan Segers (Het Laatste Nieuws) en columnist Hans Vandeweghe (De Morgen).

'Een journalistieke fan van Bart De Wever'

"Tussen de auditeurs zitten ondernemers, een sportjournalist, een journalistieke fan van Bart De Wever en de hoofdredactrice van een ondernemersgazet", hekelt Tobback in De Morgen. "Waarom niet iemand die geen 4.000 euro per maand verdient? Waarom niet iemand die voor een baas werkt of moet rondkomen met 1.200 euro? "

'Hoe kan een politicoloog zich hiertoe lenen?'

Volgens de SP.A-topman lijden de auditeurs aan "de mediaziekte van deze tijd". "Ze bleven veel te veel hangen bij de perceptie en de marketingtoestandjes. Hoe kan een politicoloog zich hiertoe lenen? De hele samenleving betaalt hem net om verder te kijken dan de perceptie", sneert Tobback.

Een representatief staal was nooit de bedoeling, reageert de VRT. "Het panel bestaat uit mensen met een mening die enkel een voorzet geven tot discussie in de studio."

Professor Devos noemt de uithaal dan weer "niet slim" en betreurt dat Tobback de kritiek zo persoonlijk opnam. (Belga/EE)

Onze partners