Tobback in 2013: 'Eerlijk zijn tegenover jongeren: geen pensioen meer op 65 jaar'

09/10/14 om 08:07 - Bijgewerkt om 08:12

Hoewel de nieuwe regering nog niet officieel is voorgesteld, heeft de SP.A intussen al het kleed van de oppositie aangetrokken. 'De dag dat de SP.A terug in de federale regering stapt, is die 67 jaar de eerste maatregel die wij zullen terugschroeven.' Al sprak Bruno Tobback in 2013 andere taal.

Tobback in 2013: 'Eerlijk zijn tegenover jongeren: geen pensioen meer op 65 jaar'

Bruno Tobback (SP.A) © BELGA

SP.A-voorzitter trok deze week van leer tegen de verhoging van de wettelijke pensioenleeftijd naar 67 jaar. 'De maatregelen die ze voorstellen zijn omgekeerd herverdelend. Wie het snelst aan de slag gaat en dus vaker een lager inkomen heeft, zal het langst moeten blijven werken', hekelde SP.A-voorzitter Bruno Tobback. In De Ochtend op Radio 1 zei hij bovendien dat de dag dat de SP.A terug in de federale regering stapt, die 67 jaar de eerste maatregel is die zij zullen terugschroeven.

Toch lijkt Tobback iets voorbarig met zijn kritiek op de pensioenmaatregel. In TerZake legde N-VA-voorzitter Bart De Wever uit dat wie op 18 jaar in de arbeidsmarkt stapt, niet tot 67 jaar zal moeten werken. Ook een andere toponderhandelaar bevestigde aan Knack.be dat de uitzonderingsmaatregelen blijven bestaan voor mensen die vroeg begonnen zijn en voor zware beroepen.

Volgens Tobback is hij het eens dat er langer moet gewerkt worden, maar niet door iedereen. In 2013 sprak de SP.A-voorzitter in ons zusterblad Le Vif/L'Express nog enigszins andere taal. Op de vraag of een verhoging van de pensioenleeftijd naar 67 jaar een optie is, antwoordde Tobback: 'Dat is op dit moment een nutteloze discussie. En voor zij die al 20 tot 25 jaar hebben gewerkt is dit een absoluut taboe. Maar we moeten eerlijk zijn tegenover de jongeren van vandaag, zoals mijn dochter van 14 jaar: zij zullen niet meer op 65 jaar op pensioen kunnen gaan. Men zal minstens de helft van zijn leven moeten werken. Wie gaat anders de andere helft financieren?', aldus Tobback.

De onderhandelaars voor een federale regering beslisten de pensioenleeftijd op te trekken naar 66 in 2025 en naar 67 in 2030. Als reden voor het optrekken van die wettelijke pensioenleeftijd wordt gewezen op de stijgende levensverwachting. Om vervroegd op pensioen te gaan, zal je in de toekomst tot 63 jaar moeten werken of 42 jaar aan de slag zijn geweest. (TE)

Lees meer over:

Onze partners