Theo Francken wil lijst veilige landen uitbreiden

29/12/14 om 07:42 - Bijgewerkt om 07:42

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Theo Francken (N-VA), wil de lijst met veilige landen uitbreiden. Asielzoekers uit landen van de lijst worden onderworpen aan een versnelde procedure.

Theo Francken wil lijst veilige landen uitbreiden

Theo Francken (N-VA) © BELGA

In een brief aan Dirk Van Den Bulck, commissaris-generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen, vraagt Theo Francken (N-VA), staatssecretaris voor Asiel en Migratie, of de lijst met veilige landen kan worden uitgebreid. Asielzoekers uit Armenië, Georgië, Moldavië, Senegal, Kameroen en Tunesië zouden dan ook binnen de vijftien dagen weten of ze in ons land mogen blijven of niet. Dat bericht De Morgen.

Overvolle centra vermijden

Wie uit een van de zeven landen op de huidige lijst - Albanië, Bosnië-Herzegovina, India, Kosovo, Montenegro, Servië en FYROM (of Macedonië) - staat, krijgt nu een versnelde, en volgens de critici, minder grondige asielprocedure, omdat er weinig terechte aanvragen uit die staten zouden komen. In eerste aanleg worden de aanvragen binnen de vijftien dagen in plaats van de gebruikelijke drie maanden behandeld. De bewijslast voor die asielzoekers is ook zwaarder. Zo stapelen de asieldossiers zich niet nog hoger op, kunnen de ambtenaren makkelijker hun achterstand wegwerken en raken de asielcentra niet overvol. (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners