Theo Francken (N-VA) wil sancties voor wie gedwongen repatriëring hindert

15/02/14 om 22:05 - Bijgewerkt om 22:37

Kamerlid Theo Francken (N-VA) wil een wetsvoorstel indienen dat het hinderen van een gedwongen repatriëring strafbaar maakt. Francken reageert daarmee op een mislukte poging tot repatriëring op de luchthaven van Zaventem.

Theo Francken (N-VA) wil sancties voor wie gedwongen repatriëring hindert

© Belga

De reactie van Francken komt er nadat Brussels parlementslid Gisèle Mandaila (FDF) tijdens het incident zaterdag op de luchthaven van Zaventem tussenbeide kwam en - samen met vijf andere passagiers - het vliegtuig moest verlaten. Gewezen staatssecretaris Mandaila heeft verklaard dat een politieagent haar in het gezicht geslagen heeft. Ze dient klacht in.

Volgens Mandaila begonnen passagiers te protesteren toen de uitgewezen vrouw begon te huilen. Het parlementslid zegt dat ze de politieagenten gevraagd heeft om kalm te blijven. De onrust aan boord deed de piloot beslissen dat de repatriëring niet kon doorgaan.

"Politici moeten zich terughoudend opstellen", luidt de reactie van Francken. Het N-VA-Kamerlid zegt dat hij uit goede bron vernomen heeft dat er geen geweld is gebruikt. "Maar dit is de derde keer dat Franstalige, linkse politici een gedwongen uitwijzing onmogelijk maken", voegt hij eraan toe.

De N-VA'er is nu van plan een wetsvoorstel in te dienen dat het hinderen van een gedwongen repatriëring strafbaar maakt, en dat dergelijke acties kan laten bestraffen via een administratieve sanctie.

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH) heeft intussen een onderzoek gevraagd en eist sancties als er bij de uitwijzing fouten zijn gemaakt. "De minister zou beter het verslag afwachten dat bij elke repatriëring sowieso opgemaakt wordt voor ze stelling inneemt", aldus Francken. (Belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners