Thatcher aan de Schelde: Liesbeth Homans maakt zich boos

23/04/14 om 23:13 - Bijgewerkt om 23:13

Bron: Knack

Antwerps OCMW-voorzitter en kandidaat-minister-president Liesbeth Homans neemt het niet dat socioloog Jan Vranken haar in een nieuw boek 'Thatcher aan de Schelde' noemt: "Eerder het werk van een slecht geïnformeerd oppositielid dan van een wetenschapper."

Thatcher aan de Schelde: Liesbeth Homans maakt zich boos

Liesbeth Homans © VTM Nieuws

Vranken, professor-emeritus aan de Universiteit van Antwerpen, en de N-VA-politica zaten tegen elkaar in Terzake op Canvas. Daar legde de professor nog eens uit waarom Homans volgens hem de Antwerpse Thatcher is.

"Beiden baseren hun sociaal beleid heel erg op ervaringen uit hun eigen jeugd en dat vind ik geen goede basis voor sociaal beleid", zei hij. "En het feit dat er nogal word neergekeken op mensen in armoede."

"U weet niks over mij", reageerde de zichtbaar geïrriteerde Homans. "U hebt mij nog nooit gesproken. Het is de eerste keer dat wij elkaar hier nu persoonlijk zien."

Brug te ver

In een mededeling aan Knack.be achteraf verweet Homans Vranken dat hij met zijn boek "een zeer links, ideologische pamflet" geschreven heeft. 'Thacher aan de Schelde' is een politieke beschadigingsoperatie, luidt het.

"Dit is eerder het werk van een slecht geïnformeerd oppositielid dan van een wetenschapper. Het ontbeert iedere wetenschappelijke basis. Op geen enkel moment heeft de heer Vranken contact genomen met mij of het kabinet om feiten en cijfers te checken of om het debat aan te gaan over het beleid."

Homans zegt te begrijpen dat ze politieke wordt aangevallen. Dat Vranken het ook over haar jonge jaren heeft, vindt ze echter niet acceptabel. "Hij schildert 'een sociaal geval Homans' dat overeind is gebleven dankzij de welvaarstaat die ze wenst te vernietigen."

"Iemands verleden inschakelen in een politieke afrekening is een brug te ver", stelt Homans. "Als mijn jeugd me iets heeft geleerd, is het wel de noodzaak aan sociale voorzieningen. Niet om de welvaartstaat af te bouwen."

Sociale woning

Vranken zei in Terzake dat Homans' verleden wel degelijk onder de loep genomen dient te worden. Hij wees erop dat Homans het in interviews herhaaldelijk zeer uitvoerig over haar jeugd in een sociale woning gehad had - iets wat Homans niet aanvocht.

De socioloog verweet de politica vervolgens dat ze weigert te erkennen in welke mate haar eigen succes te danken is aan de sociale voorzieningen waar ze in haar jeugd kon terugvallen.

"Daar weet u niks van", beet Homans meteen terug. "U weet niet in welk gezin ik ben opgegroeid."

Onze partners