Taxshift levert dit jaar 7800 jobs op

Marcia De Wachter. © Belga Image
Ewald Pironet

Hoeveel nieuwe banen levert de taxshift van de regering-Michel op? Het is voer voor hoogoplopende discussies. Voor het eerst wordt daar nu een cijfer op geplakt: 7800 jobs dit jaar.

Dit jaar zijn 7800 banen bijgekomen dankzij de taxshift. Dat blijkt uit cijfers van Marcia De Wachter, directeur van de Nationale Bank van België en ondervoorzitter van de Hoge Raad voor de Werkgelegenheid. Voor het eerst wordt er zo een concreet cijfer geplakt op de impact van de veel besproken taxshift voor de creatie van nieuwe jobs.

Vorig jaar zijn er 4700 banen bijgekomen dankzij de taxshift. Dat was goed voor 8 procent van het totaal aantal nieuwe banen dat toen werd gecreëerd. Dit jaar zullen dat 7800 jobs zijn of 11 procent van het totaal aantal nieuwe banen. Volgend jaar zijn dat 7100 jobs of 15 procent van de totale aangroei. En tussen 2019 en 2021 zal de taxshift zorgen voor 25 tot 28 procent van de totale jobcreatie. De Wachter: ‘Voor heel de periode 2015 tot en met 2021 zullen er alles samengeteld 52.100 extra banen bijkomen dankzij de taxshift.’

Het gaat niet om 52.100 voltijdse banen. ‘Het zijn banen die beschikbaar zijn’, aldus De Wachter, ‘Sommige zijn voltijds, soms gaat het om deeltijdse of tijdelijke contracten.’ Is dat alles niet wat weinig? De Wachter vindt van niet en verdedigt de taxshift-maatregel van de regering-Michel, waarbij de werkgeversbijdrage voor de socialer zekerheid verlaagd wordt van 32,40 procent naar 25 procent. De Wachter : ‘52.100 extra banen bovenop de normale banengroei is echt niet niets. De verlaging van de werkgeversbijdragen, deels gericht op de lage lonen, zorgt voor de meeste nieuwe jobs tegen de laagste budgettaire prijs. De taxshift is dus een erg efficiënte maatregel.’

Lees hier het volledige artikel: Marcia De Wachter van de Nationale bank over de 7800 banen die de taxshift oplevert of morgen 15/11 in Knack.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content