Studie Gezinsbond: 90% moeders en 75% vaders vindt moederschapsverlof véél te kort

© istock

Uit een nieuwe studie van de Gezinsbond blijkt dat de meeste gezinnen de huidige regeling rond moederschapsrust onvoldoende vinden. De organisatie pleit ervoor om de bestaande verlofsystemen uit te breiden.

De Gezinsbond heeft een studie uitgevoerd naar de ervaringen van ouders met jonge kinderen. ‘Daaruit blijkt dat de meeste ouders de moederschapsrust niet te kort, maar véél te kort vinden’, schrijft Elke Valgaeren, dienstchef van de studiedienst van de Gezinsbond, in een opiniestuk voor Knack.be over de studie. ‘Dat zeggen meer dan 90% van de mama’s en drie vierde van de papa’s, ongeacht hun sociaal statuut.’

Daartegenover staat dat nog geen 10% de moederschapsrust zoals die nu bestaat, lang genoeg vindt.

Langer rust

Dat moeders na de geboorte van een kind langer rust wensen, blijkt uit het feit dat veel vrouwen naar manieren zoeken om hun moederschapsrust te verlengen. ‘Slechts één op vijf moeders gaat direct na de moederschapsrust terug aan het werk. Ouderschapsverlof, onbetaald verlof, wettelijke verlofdagen worden ingezet om een verlenging van de moederschapsrust mogelijk te maken’, legt Valgaeren verder uit.

Nog volgens de Gezinsbond zijn er heel wat moeders die dit systeem gebruiken, maar is dat niet voor iedereen mogelijk. ‘Soms is het financieel niet haalbaar, heeft de moeder er geen recht op of staat de werkgever er negatief tegenover’, zegt Valgaeren. ‘Verlof nemen net na de geboorte betekent echter ook minder verlofmogelijkheden later op het jaar of wanneer de baby ouder wordt.’

Ook vaders vragen meer tijd

Verder blijkt dat ook vaders en meemoeders hun geboorteverlof – doorgaans tien dagen na de geboorte – te kort vinden, en meer tijd wensen om voor het kind te zorgen.

‘De resultaten van onze bevraging tonen heel duidelijk aan dat moeders én vaders op dat belangrijk transitiemoment in hun leven meer tijd nodig hebben. Op een intensieve loopbaan van meer dan 40 jaar is dat niet teveel gevraagd’, aldus nog Valgaeren. De Gezinsbond verwijst verder naar studies van onder meer de Verenigde Naties waaruit blijkt dat het eerste levensjaar van cruciaal belang is in de ontwikkeling van een kind.

Het veelbesproken voorstel van Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten om het aantal weken verlof na de geboorte te verdelen tussen beide partners, kan op weinig bijval rekenen. ‘Niet het streven om vaders meer tijd te gunnen, krijgt kritiek, wel de idee dat moeders tijd afgeven van hun nu al kostbare en te korte tijd’, besluit Valgaeren.

(JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content