Steekpartij in Schaarbeek mogelijk terreurdaad

05/10/16 om 14:41 - Bijgewerkt om 20:39

Het onderzoek naar de steekpartij in Schaarbeek waarbij 3 agenten gewond raakten, wordt overgenomen door het federaal parket. Er zijn aanwijzingen dat het om een terreurdaad gaat.

Steekpartij in Schaarbeek mogelijk terreurdaad

© Belga

Het onderzoek naar de steekpartij in Schaarbeek, waarbij woensdagmiddag drie agenten gewond raakten, wordt in handen genomen door het federaal parket. Dat melden het Brusselse en het federaal parket. "Er zijn redenen om aan te nemen dat het om een terroristische aanslag gaat", zegt Eric Van Der Sypt, woordvoerder van het federaal parket. Meer commentaar wenst het federaal parket voorlopig niet te geven.

De steekpartij vond rond het middaguur plaats op de Lambermontlaan in Schaarbeek. Twee agenten wilden er een man controleren maar die haalde meteen uit met een mes. Eén van de agenten raakte gewond in de hals, de andere in de buikstreek, maar geen van beiden verkeert in levensgevaar.

Hun aanvaller ging er na de feiten vandoor maar kon door een andere politiepatrouille geïntercepteerd worden. De man verzette zich tegen zijn arrestatie en daarbij kreeg één agent een klap in het aangezicht, waardoor hij een neusbreuk opliep. De politie loste ook één schot, dat de aanvaller in het been raakte. Ook hij raakte evenwel niet levensgevaarlijk gewond.

Ex-militair

Het gaat om Hicham D., een 43-jarige ex-militair, die tot 2009 gediend heeft in het Belgisch leger. Dat melden gerechtelijke bronnen. Andere bronnen nabij het onderzoek melden dan weer dat de man in 2011 zou aangereden geweest zijn door een gepantserd voertuig van de federale politie en daarbij zwaargewond raakte. Bovendien zou recent één van de kinderen van de man overleden zijn. Het federaal parket kon die informatie niet bevestigen.

Hicham D. zou ook contacten gehad hebben met Syrië-strijders, zo melden gerechtelijke bronnen.

(Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners