Steeds meer illegale vrouwen ‘kopen’ een Belgische papa

© Thinkstock

Meer en meer jonge vrouwen die hier illegaal verblijven laten hun kind door een oudere man erkennen om aan papieren te geraken.

Ze worden “schijn”-of “papier” vaderschappen genoemd. Het gaat om een vorm van fraude die meer en meer voorkomt. “Iedereen kan een kind dat het zijne niet is erkennen, de enige voorwaarde is dat de moeder akkoord gaat” vertelt Els Cleemput, woordvoerster van de Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD). Je moet dus enkel naar de burgerlijke stand gaan en verklaren dat je de vader bent, wat ook de leeftijd van het kind is. In dit stadium wordt er geen enkel bewijs gevraagd.

Concreet zijn er verschillende vormen van fraude. Volgens Vreemdelingenzaken komen jonge illegale moeders die een Belgische (of Europese) vader voor hun kinderen kopen – in het juridisch jargon worden die mannen “erkenners” genoemd – het meest voor. “Het gaat vaak om moeders die in een centrum voor asielzoekers verblijven tot ze teruggestuurd worden” staat er te lezen in een verslag van het college van procureurs-generaal.

Verblijfsvergunning

De tweede vorm betreft moeders van Afrikaanse oorsprong die hier legaal verblijven of de Belgische nationaliteit verkregen hebben en hun buik of kind aan illegalen verkopen. Terwijl die regelingen in het begin eerder uitzondering waren, zouden ze nu geëvolueerd zijn tot een nieuwe manier om België binnen te geraken. Het wordt zelfs geleidelijk aan een circuit. Het is de veiligste weg om rechtstreeks een automatische verblijfsgunning te verkrijgen. Na enkele jaren krijgt de ouder van een Belgisch kind immers een definitieve verblijfsgunning.

Hoewel ze geen cijfer op de fraude kunnen plakken, merkt het gerecht een “onafgebroken stijging van erkenningen van kinderen door niet biologische vaders die illegaal in het land verblijven”.

Schijnhuwelijken

Zo is er een Brussel een Belg van Congolese oorsprong die zijn vaderschap aan maar liefst 16 moeders verkocht. En bij het parket van Bergen werd een man na 10 verdachte erkenningen aangehouden. Het forfaitair bedrag lag tussen de 2000 en 5000 euro, naar gelang de leeftijd van het kind.

“We moeten dit probleem kaderen in de efficiënte maatregelen die al genomen zijn om tegen schijnhuwelijken en schijnsamenwonen te strijden: de valse vaderschapsverklaringen zijn daar het gevolg van” verklaart Nathalie Gobin, substituut van de procureur des Konings in Luik.

Soraya Ghali / Le Vif

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content