Steeds meer Belgen emigreren voor werk

Steeds meer Belgen trekken naar het buitenland voor een job. © Getty Images/iStockphoto
Simon Demeulemeester

In tien jaar tijd is het aantal Belgen dat in het buitenland woont met ruim een kwart gestegen, van 295.229 tot 381.452. ‘Wie een topjob ambieert, moet tegenwoordig buitenlandse ervaring opdoen.’

In tien jaar tijd is het aantal Belgen dat in het buitenland woont met ruim een kwart gestegen, van 295.229 tot 381.452. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van Buitenlandse Zaken. De toename is volgens specialisten vooral te danken aan een verdere mondialisering van onze economie. ‘Wie een topjob ambieert, moet tegenwoordig buitenlandse ervaring opdoen’, klinkt het in Het Laatste Nieuws.

De meeste Belgen emigreren nog steeds naar onze buurlanden, met Frankrijk (113.066) als duidelijke koploper. Maar ook meer exotische plaatsen zoals de Verenigde Staten (22.404), Canada (13.464), Australië (5.169), China (2.811) en de Verenigde Arabische Emiraten (2.342) trekken almaar meer Belgen aan.

‘Ervaring in ‘vreemde omgeving’ goed op cv’

Heel wat landgenoten lopen een buitenlands lief achterna of vluchten gewoon weg van onder de kerktoren. Maar sinds een vijftal jaar neemt vooral het aantal economische emigranten zeer sterk toe, ervaart Michael Dooms, professor Management en Strategie aan de VUB.

‘Multinationals bepalen vandaag sterk welke werknemer het beste presteert op een bepaalde plaats. Dan vallen grenzen snel weg’, zegt hij. ‘Wie in zulke bedrijven carrière wil maken, beschikt tegenwoordig best over een cv waaruit blijkt dat hij of zij ervaring heeft opgedaan in een ‘vreemde’ omgeving. Het verhoogt de kans op aanwerving en promotie. Maar ook wie zelf een bedrijf opstart, profiteert van kennis en opleiding buiten onze landsgrenzen.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content