Staatsveiligheid voert onderzoek naar Belgische medestanders Breivik

© Reuters

In het manifest van Anders Behring Breivik staan enkele Nederlandse woorden, wat er volgens de staatsveiligheid kan op wijzen dat hij Belgische hulp kreeg.

Meer dan een jaar na de aanslagen in Noorwegen onderzoeken de veiligheidsdiensten in ons land of Anders Behring Breivik informatie heeft gekregen van Belgische medestanders. In zijn manifest staan passages die daarop wijzen, zo melden Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg.

In Breivik zijn manifest staan enkele Nederlandse woorden, die doen vermoeden dat hij informatie van Belgische medestanders kreeg. Er wordt onderzocht van wie die informatie precies kwam, schrijven de kranten. Uit zijn werkstuk van 1.500 pagina’s blijkt hoe verschrikkelijk groot zijn haat voor de Europese Unie is.

Tihange stond in manifest Breivik

“Als Breivik niet was aangehouden en na de aanslagen van 22 juli 2011 in Oslo was teruggekeerd naar de clandestiniteit, dienden we waarschijnlijk te vrezen voor aanslagen tegen de Europese instellingen in Brussel”, zo staat letterlijk in het jaarverslag van de staatsveiligheid. Maar ook de kerncentrale van Tihange wordt genoemd in zijn manifest. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content