Spionage Belgacom: Al in 2012 problemen ontdekt

Belgacom stelde al in 2012 problemen vast met de stabiliteit van een of meerdere servers. Bij een eerste opruimingspoging werd gevreesd voor chaos.

Belgacom stelde al in 2012 problemen vast met de stabiliteit van een of meerdere servers, zo schrijft De Standaard. In 2013 voerde Microsoft al een onderzoek uit, maar dat leverde niets op.

Pas na de onthullingen van de Amerikaanse klokkenluider en voormalig NSA-medewerker Edward Snowden werd het gespecialiseerde Nederlandse bedrijf Fox It aangeschreven. Volgens de krant ontdekten zij dat er gesofisticeerde malware (kwaadaardige software, red) in het systeem zit.

Na de ontdekking stelde het federaal parket een onderzoek in. De Standaard schrijft dat het federaal parket overweegt om de malware gevonden bij Belgacom te vergelijken met malware die elders in Europa werd ontdekt. Die vergelijking kan een antwoord geven op de vraag of de Amerikaanse inlichtingendienst NSA achter de aanval zit.

Nog volgens De Standaard was de opruiming van de malware geen sinecure. Een eerste poging mislukte. Aangezien de communicatielijnen van Belgacom instaan voor het communicatieverkeer van de EU-gebouwen, de hulpdiensten, de controle van de luchtvaart en de verkeerslichten in Brussel, kon het risico niet genomen worden om de malware zomaar te verwijderen. De kans op chaos was te groot.

Ook Israël dreigt Belgacom te bespioneren

Tien jaar geleden werd Belgacom discreet gewaarschuwd over een leverancier waarmee het werkte. Het ging om ECtel, een bedrijf met hoofdzetel in Petah Tikva in Israël. ECtel was gespecialiseerd in monitoringsystemen voor telecomnetwerken, zoals systemen om de kwaliteit van de dienstverlening op een netwerk te meten. Maar ook systemen om telecomfraude zo snel en efficiënt mogelijk te detecteren of te verhinderen.

Achterpoort

Bij Belgacom was technologie van ECtel geplaatst op de ‘switches’ of schakelcentrales voor het internationale telecomverkeer dat Belgacom beheerde. De waarschuwing luidde dat in de systemen van ECtel wel eens een ‘achterpoort’ kon zitten, waardoor de data via de monitoringsystemen zouden kunnen worden afgeleid naar buitenlandse mogendheden, zoals de Israëlische inlichtingendienst.

Ex-leden Israëlische veiligheidsdiensten

ECtel was net als andere Israëlische technologiebedrijven in handen van ex-leden van de Israëlische veiligheidsdiensten. En in de Verenigde Staten waren Israëlische concurrenten van ECtel al tegen de lamp gelopen voor het bespioneren van telecomgegevens. Ook de verkoopverantwoordelijke van ECtel die alle contacten met Belgacom verzorgde, een zekere David G., bleek in een vorig leven bij de speciale eenheden van het Israëlische leger te hebben gediend.

De vraag is of Belgacom het Israëlische systeem nog altijd gebruikt. De woordvoerder van Belgacom wil niets zeggen. ‘Wij geven geen details over de systemen waarmee wij werken.’ ECtel bestaat nog altijd, maar is in 2010 samen­gegaan met het Israëlisch-Amerikaanse cVidya.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content