Sp.a wil Reynders deze zomer nog horen over Turkije

26/07/16 om 15:07 - Bijgewerkt om 15:06

Sp.a-Kamerlid Dirk Van der Maelen wil Didier Reynders eind augustus horen over de Belgische reactie op de toestand in Turkije. Het antwoord van de minister van Buitenlandse Zaken en de hele regering op de toestand is veel te slap, vindt de partij.

Sp.a wil Reynders deze zomer nog horen over Turkije

Dirk Van der Maelen (SP.A) © BELGA

Dirk Van der Maelen, voorzitter van de commissie Buitenlandse Betrekkingen in de Kamer (sp.a), wil Didier Reynders eind augustus horen over de Belgische reactie op de toestand in Turkije. Volgens Van der Maelen en de rest van zijn partij reageert de Belgische regering niet afdoende op de toestand na de mislukte staatsgreep.

'Ik verwacht van Didier Reyders nog voor het einde van augustus een uitgebreid verslag', zegt Van der Maelen. 'We willen weten wat de reactie van de regering is op de nasleep van de staatsgreep, waarbij duizenden mensen, waarvan duidelijk is dat ze niet rechtstreeks betrokken zijn, werden aangehouden of ontslagen.' Sp.a wil weten welke acties de regering al heeft ondernomen om het Belgische standpunt duidelijk te maken. 'Dit zou onder meer een impact moeten hebben op de toetredingspogingen van Turkije tot de Europese Unie. Een van de signalen die we kunnen sturen aan Erdogan is het onmiddellijke stopzetten van het onderhandelingsproces. Ook binnen de NAVO kan worden gereageerd.' De regering reageert veel te slap, aldus sp.a. 'Dit gaat over een heel ernstige situatie. Poetin en Erdogan beginnen elkaar te vinden in een aanval op het Europese democratische model.'

De uitleg van Reynders kan niet wachten tot de officiële start van het nieuwe parlementaire jaar, vindt Van der Maelen. Pas op 15 september komt de plenaire vergadering van de Kamer voor de eerste keer bij elkaar. (BELGA/JVL)

Onze partners