Smartphone zorgt voor slaapproblemen bij jongeren

23/01/16 om 05:35 - Bijgewerkt om 08:13

Meer dan een kwart van de Vlaamse meisjes en een vijfde van de jongens tussen 11 en 18 jaar kampt met slaapproblemen.

Smartphone zorgt voor slaapproblemen bij jongeren

© iStock

Dat blijkt uit het rapport Jongeren en ­Gezondheid, gebaseerd op ­enquêtes bij meer dan 9.500 leerlingen uit 98 scholen, schrijven Het Nieuwsblad en Het Belang van Limburg. Volgens experts is er één grote boosdoener: de smartphone.

Steeds meer tieners hebben minstens twee keer per week problemen om in te slapen: in vergelijking met 2010 is er bij de meisjes een toename met bijna dertig procent, bij de jongens met net geen twintig.

Slapeloosheid is voor een deel eigen aan de puberteit, aldus experts. Daarenboven gebruiken tieners steeds meer smartphones, tablets of laptops voor het slapengaan. "Zolang een van de gesprekspartners online blijft, is het voor de anderen erg moeilijk om de smartphone opzij te leggen. Het gaat niet meer om wanneer kinderen naar bed gaan, maar wel wanneer ze ophouden met chatten vanuit dat bed", aldus KU Leuven-professor Jan Van den Bulck.

Idealiter gaat men ontspannen naar bed. Ook idealiter zou men anderhalf uur voor het slapengaan moeten ophouden met gamen of chatten. Maar dat is makkelijker voorgesteld dan verkregen.

Het gevolg van de slapeloosheid is onder meer grotere prikkelbaarheid.

(Belga/RR)

Onze partners