Slechts 104 van de 124 Vlaamse parlementsleden leggen eed af

Imade Annouri legde de eed af in een shirt van de Rode Duivels © Belga
Simon Demeulemeester

Het nieuwe Vlaamse parlement is ingezworen. Tenminste, 104 van de 124. De zitting werd meteen geschorst, wegens problemen met de stemmentelling in Sint-Genesius-Rode.

‘Heb je mijn ouders trouwens al gezien!?’ Het Vlaams parlementslid stelt haar ouders zeer enthousiast voor aan de partijmedewerker. De Vlaamse parlementsleden leggen vandaag hun eed af als Vlaams volksvertegenwoordiger. Dit mag geen eerste schooldag heten. Het is niet alleen een weinig originele term, ze klopt ook niet echt. Hier hangt eerder de sfeer van een schoolfeest. Er zijn (groot)ouders, piekfijn uitgedost en vooral geïnteresseerd in de rol van hun (klein)kind in het schouwspel. De tribunes zitten vol trotse (groot)ouders van. Er kan geen journaille bij.

Als de zitting quasi meteen geschorst wordt (de geloofsbrieven van de kandidaten uit Vlaams-Brabant moeten door een commissie van parlementaire anciens bekeken worden), krijgt de Zuilenzaal – die met de prachtige houten vloer – nog wat meer de sfeer van een feestelijke speelzaal: flesjes met rietjes worden leeggeslurpt.

Tricolore eedaflegging

Opvallende verschijning in die Zuilenzaal: Imade Annouri van Groen. Hij is een van de vele nieuwelingen die vandaag de eed aflegt. Opvallend zal dat bij hem zijn. Niet zozeer door zijn rijzige gestalte of jonge leeftijd, wel om wat hij onder zijn nette vestje aanheeft: een shirt van de Rode Duivels. Klopt Annouri hiermee op de nagel van campagnebroeder Kristof Calvo, die enthousiast de Belgische identiteit verdedigde en introduceerde in aanloop naar 25 mei? ‘Neen, dit is geen statement,’ klinkt het zelfzeker. ‘Ik ben gewoon een van de vele jongeren die complexloos met die identiteit omgaan. En vooral: een van die vele mensen die heel erg blij is dat we na 12 jaar nog eens meespelen voor de Wereldbeker.’

Ook een nieuweling in dit Vlaams parlement is Lorin Parys (ex-Open VLD, nu N-VA). Hij heeft er zin in, zegt hij. ‘Maar ’t is nog wat afwachten op wat ik me zal gooien. Het is niet gemakkelijk om in een commissie te zitten waarvoor je de minister levert.’ Parys richt hoe dan ook zijn aandacht op Welzijn en ‘alles wat met de groei van de economie te maken heeft’. Hij is jong en nieuw: was hij niet liever als oppositielid begonnen? ‘Dat is altijd gemakkelijker inderdaad, maar je doet aan politiek om je programma verwezenlijkt te krijgen.’

Progressief front?

Wie wellicht wel op de oppositie zal zitten, is Yasmine Kherbache (SP.A). Zij is nieuw als parlementslid, maar zit al jaren in de machinekamers van de politiek. Ze is dus vertrouwd met het voorbereiden van dossiers – eerst als raadgeefster van Frank Vandenbroucke, dan als kabinetschef van premier Elio Di Rupo (PS) – maar minder met die verkopen op de eerste rij. Het klappen van de oppositiezweep leerde ze wel in sneltempo in de Antwerpse gemeenteraad, als fractieleidster. ‘Elke functie die ik uitoefende, was compleet nieuw. Of ik nu advocate was, raadgeefster of kabinetschef: ik heb die functies ook altijd op mijn manier ingevuld. Dat zal ik hier ook doen.’ Kherbache hoopt vanuit de oppositie ook te kunnen wegen op de politieke agenda – geen gemakkelijke taak. Misschien is er een opportuniteit om met Groen te wegen, in een progressief front? ‘Misschien wel. Ik zie die dynamiek ook in Antwerpen, waar we dezelfde dossiers uitpikken.’

En kan het socialistische verhaal, dat volgens sommigen verwaterd is, wat aangescherpt worden? ‘Ik ben het niet eens met die analyse. Toen de campagne ging over de inhoud, over de keuze tussen sociale afbraak en sociale welvaart, zaten wij midden in het debat.’

Interessant smurfenparlement

Het Vlaams parlement, soms een veredelde gemeenteraad genoemd, of nog: een kleutertuin, of erger: een ‘smurfenparlement’ (Jean-Marie Dedecker), krijgt hoe dan ook een pak interessante parlementsleden. Jonge gezichten, die staan te trappelen om aan de slag te gaan. Maar ook ervaren rotten, zoals Herman De Croo (Open VLD), die als parlementair ouderdomsdeken de eerste zitting mocht voorzitten. De zesde staatshervorming hevelde een pak bevoegdheden over – dit parlement kan ervaring en geestdrift gebruiken.

Minder strovuur

De Croo weet dat ook, blijkt uit zijn pleidooi voor meer diepgaande debatten in het parlement en minder “strovuurdebatten”.

Na de eedaflegging van 104 van de 124 parlementsleden in het Vlaams halfrond – de verkozenen van Vlaams-Brabant leggen pas volgende week de eed af na de hertelling in Sint-Genesius-Rode – hield tijdelijk voorzitter De Croo een korte toespraak. Daarin benadrukte de Open VLD-nestor het belang van grondige debatten. Hij adviseerde de leden van het parlement om zich meer “los te maken van de druk van de actualiteit”.

“Veel te dikwijls laat de politiek zich opjagen door wat actueel is, maar ontbreekt het aan een meer diepgaande analyse en een zekere bezinning. En vooral: eens het debat gesloten wordt, vergeet men het en gaat men vlug, te vlug, over tot de volgende orde van de dag”. Volgens De Croo moet het parlement meer zijn dan “een aaneenschakeling van enkele strovuurdebatten”.

“Echte debatten moeten leiden tot bezinning en conclusies, die ook ingrijpen op het beleid dat in Vlaanderen wordt gevoerd. Daarom moeten ze diepgaand zijn. Dat veronderstelt ook parlementsleden die bereid zijn zich fors in dossiers in te graven en er zichzelf in vast te bijten”, aldus De Croo. Volgende week komt het parlement opnieuw samen voor de eedaflegging van 20 Vlaams-Brabantse verkozenen. Enkele andere agendapunten, zoals de aanduiding van een voorzitter en de samenstelling van een nieuw Bureau, werden uitgesteld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content