Scheepvaartverkeer ligt stil door vakbondsactie

23/11/14 om 18:49 - Bijgewerkt om 21:51

Het scheepvaartverkeer in Antwerpen, Gent en Zeebrugge ligt sinds zondagnamiddag stil door de staking van de zee- en kustloodsen.

Scheepvaartverkeer ligt stil door vakbondsactie

© Belga

De zee- en kustloodsen zijn zondag omstreeks 17.00 uur gestart met hun acties in het kader van de provinciale actiedag. Ze worden daarin gesteund door collega's van de maritieme dienstverlening die de loodsboten bedienen en de scheepvaartbegeleiding (radartorens), aldus Michel Defer, hoofdafgevaardigde van de socialistische vakbond ACOD.

Als gevolg daarvan is er geen afvaart meer van Antwerpen en Gent sinds 13.00 uur, en geen opvaart meer naar beide havens sinds 12.00 uur, laat Defer weten. Het Antwerps Havenbedrijf bevestigt.

Voor Zeebrugge geldt dat sinds 17.00 uur. De actie loopt nog tot maandag middernacht. Het scheepvaartverkeer zal tot dan stil liggen, aldus de vakbondsman.

Ook al plannen de vakbonden maandag provinciale acties in onder meer Antwerpen en Limburg, toch heeft de actie van de loodsen gevolgen voor het hele scheepvaartverkeer. Dat is een gevolg van de aard van de scheepvaartactiviteiten, legt Defer uit. Als men niet kan garanderen dat een schip later op de dag een loods aan boord krijgt, wordt er niet gevaren. Nog volgens de vakbondsman liggen zowat 33 schepen te wachten voor afvaart (van haven naar zee) in Antwerpen, in Gent 1 en in Zeebrugge een 7-tal. Zowat dertig schepen liggen op zee te wachten voor een loods. (Belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners