'Schaf de vaste benoeming in het onderwijs af' (CD&V-jongeren)

13/11/13 om 06:54 - Bijgewerkt om 06:54

Bron: Knack

Bedrijfswagens, schoolvakanties, de woonbonus: CD&V moet op zijn vernieuwingscongres van komend weekend duidelijke keuzes durven te maken, zegt jongerenvoorzitter Tom Vandenkendelaere in Knack.

'Schaf de vaste benoeming in het onderwijs af' (CD&V-jongeren)

Tom Vandenkendelaere © /

Vandenkendelaere: 'Er is aangekondigd dat de partij zich een nieuw gezicht zal aanmeten, een gezicht dat staat voor vernieuwing en duidelijke keuzes. Het congres moet die ambities nu ook inlossen. In het verleden was CD&V te vaak mossel noch vis. Dat moet veranderen. De partij mag weliswaar in het midden van het veld staan, maar ze moet wél duidelijke keuzes durven te maken.

'Neem nu de afschaffing van de vaste benoeming of de inkorting van de zomervakantie. Ik vind niet dat een schoolvakantie van twee maanden behouden moet worden enkel en alleen omdat een grote groep leerkrachten daar gelukkig mee is. De noden van het kind, die moeten we vooropstellen. Kinderen lopen tijdens die twee maanden leerachterstand op. Wij willen niet schrappen in het aantal vakantiedagen, maar we willen ze beter spreiden.'

Wat zijn de prioriteiten voor Jong CD&V?

Vandenkendelaere: 'De uitdoving van de vaste benoeming in het onderwijs is een eerste prioriteit. Een tweede zaak: de bedrijfswagens. De overheid stimuleert het gebruik daarvan, maar ze zijn een aanslag op onze gezondheid en het milieu. Het mobiliteitsbudget (CD&V-voorstel waarbij een werknemer een budget vrij kan besteden aan diverse vervoersmiddelen, nvdr.) is een stap in de goede richting, maar het is onvoldoende. Ten derde kijken we uit naar de woonbonus (het fiscale voordeel voor wie een hypothecaire lening afbetaalt, nvdr.). Die moet gekoppeld worden aan energiezuinige maatregelen, én hij moet beperkt worden tot de enige en eigen woning. Daarnaast willen wij de woonbonus degressief maken, en dát staat niet in de ontwerpteksten. Jongeren hebben vooral in de eerste jaren na de aankoop nood aan die bonus.' (PC)

Het volledige interview met Tom Vandenkendelaere leest u deze week in Knack.

Lees meer over:

Onze partners